14.10.2024 / 10:56 BiH - Nacionalna zastupljenost

Debalans Bošnjaka: Institucije BiH sa sjedištem u entitetu RS

Debalans Bošnjaka: Institucije BiH sa sjedištem u entitetu RS
Foto: Preporod.info

Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini javnosti je predstavio poražavajuće podatke o nacionalnoj strukturi zaposlenih u državnim institucijama, iz kojih je jasno vidljivo da su Bošnjaci diskriminirani u zemlji u kojoj su većina.

Analizirajući podatke zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, može se utvrditi da je u 12 državnih institucija čije je sjedište u entitetu RS ukupno zaposleno 3.017 osoba.

Koliki je ustvari debalans Bošnjaka govori podatak da je od ukupnog broja zaposlenih samo 1.179 osoba bošnjačke nacionalnosti, odnosno 39,10 %.
Član 7. Zakona o upravi nalaže: "U organima uprave osigurava se odgovarajuća nacionalna zastupljenost državnih službenika i zaposlenika u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva, a prema posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini".

Podsjećamo da je posljednji popis stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine - 50,11% Bošnjaka, 30,78% Srba, 15,43% Hrvata i 3,68 Ostalih.

 


Uzimajući u obzir odredbe člana 7. Zakona o upravi, Bošnjaka je manje na 333 pozicije od zakonom utvrđenog broja.

Debalans Bošnjaka posebno je prisutan u jednoj od najvažnijih institucija države Bosne i Hercegovine - Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, gdje ih nedostaje čak 207.

(Vijesti.ba/MINA)

Izdvajamo