14.10.2024 / 10:49 BiH - FUCZ

Veterinarski inspektori koordinirano djeluju na poplavljenim područjima

Veterinarski inspektori koordinirano djeluju na poplavljenim područjima
Foto: FENA
Federalna uprava za inspekcijske poslove uspostavila je koordinaciju sa svim nadležnim veterinarskim inspektorima u poplavljenim područjima.

Na osnovu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, od šestog oktobra ove godine uspostavljena je koordinacija sa nadležnim veterinarskim inspektoratima poplavom pogođenih kantona (HNK i SBK) kao i sa veterinarskim stanicama Konjic i Fojnica.

Uposlenici veterinarskih stanica kojima je dodijeljeno područje djelovanja u općinama Mostar, Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica provode redovne aktivnosti na zaštiti, prevenciji i dobrobiti životinja.

Također vode dnevnik dnevnih događaja na objektima za uzgoj ribe u slivu rijeke Neretve zbog zamućenja i velike količine otpadnog materijala, kao i ažuriranje podataka uginuća životinja.

Vrši se i kontinuirana asanacija privrednih dvorišta, ali je neophodna pomoć u ljudstvu i sredstvima (dezinfekciona sredstva i rodenticidi) za općine Fojnica, Kiseljak i Kreševo.

Uposlenici Veterinarske stanice Fojnica u manjem intenzitetu započeli su aktivnosti dezinfekcije i deratizacije privrednih objekata.

Uključen je i nevladin sektor (udruženja za zaštitu životinja) u smislu spašavanja i zbrinjavanja pronađenih kućnih ljubimaca (psi i mačke) putem društvenih mreža, volontera na terenu i Federalnog veterinarskog inspektorata.

Civilna zaštita općine Fojnica na zahtjev Veterinarske stanice izvršila je neškodljivo uklanjanje uginule peradi.

Ribogojilišta (Drežanka, Pastrmka, Laks, Forelle, Salmon) trenutno su pod nadzorom veterinarske stanice Mostar, saopćeno je iz FUZC-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo