14.10.2024 / 08:43 BiH - Zakon o kontroli duhana

Od decembra zabrana pušenja u FBiH: U ovih 60 objekata već je zabranjeno

Od decembra zabrana pušenja u FBiH: U ovih 60 objekata već je zabranjeno
Foto: Vijesti.ba

Pokrenuta je billboard kampanja u pet gradova Federacije Bosne i Hercegovine, s ciljem podizanja svijesti o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima. 

Ova kampanja omogućava građanima da se aktivno uključe u očuvanje zdravlja zajednice putem QR koda koji se nalazi na bilbordima.

Skeniranjem koda, građani mogu prijaviti prekršaje zabrane pušenja i podijeliti dobre prakse na radnim mjestima, ugostiteljskim objektima ili drugim zatvorenim javnim prostorima. Ova inicijativa ima za cilj osnažiti građane da preuzmu odgovornost za očuvanje zdravijeg okruženja i potaknuti poštivanje zakonskih propisa.

U skladu sa Zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, ugostitelji širom Federacije Bosne i Hercegovine aktivno rade na usklađivanju svojih poslovanja. Trenutno, smoke-free mapa ugostiteljskih objekata sadrži više od 60 lokacija koje su se prilagodile propisima prije isteka roka za usklađivanje, koji je 13. decembra.

Primjeri dobre prakse iz Velike Kladuše, Sarajeva i Travnika pokazuju da su mnogi ugostitelji prepoznali važnost stvaranja nepušačkih prostora.

Ova inicijativa omogućava gostima da uživaju u čistom zraku i zdravijoj atmosferi, čime se značajno doprinosi očuvanju zdravlja svih posjetioca.

“Naša odluka da Ex Ponto Bar i Restoran bude nepušački prostor proizašla je iz želje da našim gostima pružimo zdravu i ugodnu atmosferu. Gosti su ovu odluku prihvatili vrlo pozitivno, a pohvale često dolaze od porodica s djecom i osoba koje su svjesne rizika pušenja i pasivnog pušenja.

Također, turisti su izrazili zadovoljstvo, ističući da ovakav standard očekuju i u svojim zemljama, što dodatno doprinosi njihovoj odluci da nas ponovno posjete. Na kraju, smatramo da smo ovom odlukom značajno poboljšali iskustvo naših gostiju, što potvrđuje njihov stalan povratak i rast broja posjetitelja”, navode iz ugostiteljskog objekta Ex Ponto Bar i Restoran iz Travnika

“Zabrana pušenja uvedena je 2017. godine od mog oca, koji je primijetio da se pušači često dugo zadržavaju bez konzumiranja hrane. Naša odluka da objekt bude nepušački proizašla je iz želje da unaprijedimo poslovanje, ali i zbog ličnih razloga, s obzirom na to da sam astmatičar i duhan mi smeta. Od kada sam preuzela vođenje restorana, ova odluka postala mi je jedna od najdražih. Gosti su na to reagirali uglavnom pozitivno, uključujući i pušače koji su se prilagodili i počeli pušiti vani. Prije dvije godine zatvorili smo vanjsku terasu i grijemo je, što omogućava pušačima ugodno mjesto za uživanje. Turisti također hvale našu odluku, a gosti su to prihvatili kao normalno ponašanje, što se pokazalo u našoj dugogodišnjoj praksi”, izjavila je Emina Ćehić iz restorana Kvarta Kod Kajte iz Velike Kladuše

“U Bistro Zdravo smo odlučili da od samog početka pušenje ne bude dozvoljeno u objektu, jer smatramo da nije zdravo i nije u skladu s našim vrijednostima. Naš cilj je pružiti gostima oazu i utočište bez duhanskog dima, s dobrom atmosferom, čistim zrakom i ugodnim mirisom. Također, duhanski dim negativno utječe na osjetilo okusa, što rezultira time da hrana nije jednako ukusna. Ova praksa je potpuno uobičajena u razvijenim državama i štiti zdravlje svih gostiju, čime se izbjegava i pasivno pušenje, što je posebno važno za djecu", izjavila je Maja Pilav iz ugostiteljskog objekta Bistro Zdravo iz Sarajeva.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo