13.10.2024 / 20:23 BiH - Počela sezona

Berba kestena u Krajini: Od tradicije do cjenovnog pritiska

Berba kestena u Krajini: Od tradicije do cjenovnog pritiska
Foto: FENA

Bosanskoj krajini, poznatoj po bogatstvu kestenovih šuma, započela je ovogodišnja sezona berbe kestena. 

Gradovi poput Cazina, Bužima i Velike Kladuše prepuni su berača koji koriste priliku da poprave svoje kućne budžete skupljanjem i prodajom tog ploda. Iako je sezona kestena radost za mnoge Krajišnike, ovogodišnji rast cijena izazvao je negodovanje, posebno među onima koji žive u blizini šuma.

U šumama Velike Kladuše zatekli smo nekoliko grupa ljudi koji marljivo sakupljaju kestene. Dok neki dolaze da bi uživali u okusu pečenih i kuhanih kestena, drugi sakupljaju kako bi prodali te plodove i zaradili novac.

- Iskoristili smo lijep i sunčan vikend da dođemo i nakupimo kestena za porodicu. Čist zrak, priroda i fizička aktivnost, plus ceker kestena, to su benefiti našeg vikend izleta. Bolje nego da smo sjedili kod kuće i gledali televiziju - izjavila je Senita iz Bihaća.

Za mnoge lokalne mještane, berba kestena je tradicija i dio svakodnevnog života. Šerife, mještanka naselja Golubovići kod Todorova, svaki dan provodi u kestenovim šumama.

- Došla sam sa snahom i unukom da nakupimo kestena za sebe. Blizu smo i lako nam je doći, ne kupimo puno jer možemo svaki dan izaći u šumu. - kaže Šerife, zadovoljna što može redovno uživati u plodovima prirode.

Međutim, nije sve u duhu zadovoljstva i rekreacije. Mnogi građani koji skupljaju kestene radi prodaje nisu željeli komentarisati, ali građani se otvoreno žale na rast cijena, posebno prženih kestena, koji se ove godine prodaju za 15 KM po kilogramu.

- Kilogram sirovog kestena se kreće od 2.5 do 5 KM, a pečeni od 15 do 20 KM, što mi nije u redu. Cijena prebranog, onog krupnijeg kestena, sirovog se kreće 3 KM po kilogramu. Napuhali cijene kao da rastu u Saudijskoj Arabiji - ogorčen je Nijaz Velić, mještanin Todorova koji sam sebi bere i prži kestene, ali ih ne prodaje već uživa sa porodicom u okusu tog omiljenog ploda.

Sezona kestena u Krajini, osim što donosi dodatni prihod za mnoge, izaziva i rasprave o cijenama. Ipak, dok jedni kritikuju cijene kestena, drugi uživaju u berbi i blagodatima koje im pruža priroda.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo