13.10.2024 / 17:56 BiH - Od 7. do 13. oktobra

Završena Škola medijske etike

Završena Škola medijske etike
Foto: FENA

Škola medijske etike za studente i studentice novinarstva iz Bosne i Hercegovine, koju je Vijeće za štampu i online medije u BiH organizovalo u Sarajevo od 7. do 13. oktobra, zatvorena je svečanom dodjelom certifikata koje je polaznicima Škole uručila ambasadorica Republike Češke u BiH Jana K. Lolić Šindelková.

Škola je realizovana kroz Transition Promotion, zvanični program Vlade Republike Češke, saopćeno je iz Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Program Škole omogućio je polaznicima da steknu široko znanje i vještine potrebne za uspješan rad u modernom medijskom okruženju. Osim redovnog nastavnog plana i programa na fakultetima, Škola medijske etike pružila je studentima praktično obrazovanje koje im nudi novu i drugačiju perspektivu o prirodi njihovog budućeg odgovornog rada u medijima. Ovaj program ne samo da ih osposobljava za savremene izazove, već i naglašava važnost etičkog pristupa i profesionalizma u novinarstvu.

Na dnevnom redu Škole našao se širok spektar tema koje su ključne za razumijevanje novinarstva i medija danas.

Predavači su bili istaknuti stručnjaci iz medijske zajednice: Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica “Oslobođenja”; Dženana Burek , izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH; Azra Maslo rukovoditeljica Sektora za programske sadržaje i prigovore u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH; Berislav Jurič, novinar portala bljesak.info; Adna Zilić novinarka Centra za istraživačko novinarstvo; Semira Degirmendžić novinarka portala raport.ba; Mersad Gušić, urednik portala klix.ba; Borka Rudić , generalna tajnica Udruženja BH Novinari; Dejan Jazvić, glavni i odgovorni urednik Federalne novinske agencije; Seid Masnica , dugogodišnji novinar i profesor komunikologije; Brankica Raković, urednica podcasta Oslobođenja; Saša Rukavina, izvršni urednik “Oslobođenja”; Vanja Iličić, urednica na BH Radiju; Maida Bahto Kestendžić projekt koordinatorica/dipl. pravnica u Vijeću za štampu i online medije u BiH i Mirjana Jovović službenica za žalbe u Vijeću za štampu i online medije u BiH.

U sklopu Škole medijske etike održana je i sjednica Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u BiH, na kojoj su razmatrane žalbe građana na pisanje štampanih i online medija. Sjednici su prisustvovali i polaznici Škole, koji su se po prvi put susreli sa analizom prigovora građana iz ugla članova Žalbene komisije.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo