13.10.2024 / 15:09 BiH - Prenosimo

Politico pisao o zagađenju u BiH: U Zenici smo svi bolesni, samo što neki to ne znaju

Politico pisao o zagađenju u BiH: U Zenici smo svi bolesni, samo što neki to ne znaju
Foto: Politico
Ugljen je donio prosperitet - i bolest - u Bosnu. Izraz izgovorenog od strane radnika 1990-ih izmišljen kako bi definisao borbu regiona koji se bavi zagađenjem uzrokovanim jednom od njegovih glavnih industrija.

"Ovde u Zenici smo svi bolesni, samo neki još ne znaju da su bolesni", počinje Politico priču o zagađenju u našoj zemlji.

To su bile riječi aktiviste koje je autor Matteo Trevisan sreo na svom prvom putovanju u Bosnu 2019. godine. Dvije godine kasnije umro je od raka pluća. To je bilo kad - i u velikoj mjeri zašto je ovaj projekt započeo.

Zenica, grad otprilike 100.000 ljudi oko 70 kilometara sjeverno od Sarajeva, jedan je od najzagađenijih gradova u Bosni, piše Politico. Glavni izvor zagađenja, prema EKO forumu, lokalnoj ekološkoj organizaciji, je ogromna čelična biljka u vlasništvu acelormittal. Postrojenje, koje je gotovo jednako veliko kao i sam grad, proizvodi energiju gorućim ugljem.

Stanovnici u gradu i okolnim područjima zabrinuti su zbog svog zdravlja i njihove budućnosti.

Alma, koja živi u Tetovu, selu nedaleko od industrijskog centra Zenice, rekla je da se preselila u područje nakon što se udala, pre više od četiri decenije.

"U to vrijeme mnogi su radili u fabrici, ali danas je situacija užasna. U krugu od 300 metara moje kuće svi imaju rak." I samoj joj je dijagnosticiran rak želuca 2021. godine.

Ovo nije samo priča o Zenici, niti čak i Bosni, već i više od centralnog Balkana, gdje se bezbroj gradova i gradova suočavaju u velikoj mjeri zagađeni zrakom uzrokovane zastarjelim industrijama ugljena i izlaže od lignita i pepela.

Prema izveštaju Human Rights Watch, Bosna ima peti najveći broj smrtnih slučajeva iz zagađenja vazduha u svetu. Koncentracije zagađivača u regionu - koje je dom sedam od 10 najzagađivati ​​elektrane na ugalj u Evropi - pet puta veće od ograničenja koje je utvrdila EU, US.N. Program za zaštitu okoliša.

Autor navodi kako je tokom prethodnih godina istraživao industrijske gradove Zenicu, Tuzlu, Banoviće i druga mjesta koja su se ozadražule zagađenjem te otkrio izvanrednu zemlju, preplašenu ratom, ali i da se odlučno nada da će postati članica EU-a i da našu zemlju čeka svjetlija budućnost.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo