13.10.2024 / 14:00 Fudbal - Izjava koja će odjeknuti!

Katić: Kao u Jablanici, vrijeme je da zaboravimo podjele u reprezentaciji!

Katić: Kao u Jablanici, vrijeme je da zaboravimo podjele u reprezentaciji!
Foto: FENA
Nikola Katić (28) reprezentativac BiH, inače stoper Zuricha rodom iz Ljubuškog, govorio je danas na press konferenciji uoči utakmice protiv Mađarske.

Izdvajamo posljednje pitanje na koje je odgovarao.

Novinar: "Kada smo kod kulta reprezentacije, primijetio sam da su navijači dijelili vašu fotografiju nakon intoniranja himne. Selektor je to obećao po dolasku. Možda je nekima neprimjetno, ali mnogo navijača dijeli tu fotografiju. Koliko značaja dajete tome da vam je svima ruka na srcu tokom intoniranja himne? Prvi put od početka ovog ciklusa Lige Nacija ste bili tako sinhronizovani?”

Nikola Katić: “Iskreno, bio sam iznenađen da ovo pitanje nije ranije došlo. Govorio sam o tim sitnicama koje su bitne i stvaraju kult reprezentacije. Volio bih jednom za kraj da završimo tu priču. Svi su ovdje svojom voljom i željom, Niko nije natjeran. Za mene je apsurdno da se u 2024. godine dijele ljudi u ovoj državi na jednu ili drugu stranu. Mislim da smo svi tu da doprinesemo boljitku reprezentacije, ali i države. Nebitno odakle dolazimo i koje smo vjere ili nacije. Mislim da bi više konačno trebalo da prestane sa tim podjelama.

Dat ću vam primjer Jablanice i svega nažalost što se desilo. Tih dana niko nije pitao ni ko je ko ni odakle je. Svi su pomagali i bili na istoj strani. Mislim da je konačno vrijeme da zatvorimo tu priču. Ja nisam bio dio te ratne priče i toga što je bilo u prošlosti. Iskreno, smeta mi što se to konstantno ponavlja, što se dijeli ko je stavio ruku na srce, da li je Hrvat, Bošnjak, Katolik ili Pravoslavac. Mislim da smo svi tu sa jednim ciljem, sa istom voljom, ljubavlju i samo tim putem možemo stvoriti kult reprezentacije i doći do razine do koje vi želite da dođemo", poručio je Katić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo