13.10.2024 / 13:30 BiH - U četvrtak

Najavljeno protestno obraćanje kod OHR-a: Schmidt narušava ugled međunarodne zajednice!

Najavljeno protestno obraćanje kod OHR-a: Schmidt narušava ugled međunarodne zajednice!
Foto: Arhiva
Lider Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović saopštio je namjeru preko 50 intelektualaca i javnih ličnosti, uključujući i one iz Kruga 99, da u četvrtak, 17. oktobra, održe u 17 sati, Javnu press konferenciju, prekoputa zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH.

Konferencija se namjerava održati u znak protesta zbog, kako navode organizatori, upornog antibosanskog, anti-evropskog i anti-demokratskog djelovanja Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Novinari će moći postavljati pitanja bilo kojem od prisutnih učesnika press konferencije.

"Odluka da svojevoljno iskoristi autoritet institucije Visokog predstavnika kako bi nakon šest izrečenih presuda Evropskog Suda za ljudska prava, destruisao predstojeću finalnu presudu u slučaju Kovačević, dovoljan su razlog tome. A još više, zbog njegove ključne intencije i otvorene namjere da trajno blokira izgradnju evropske, moderne bosanske države i obnovu nekonfliktnog društva. Sijanje straha od građanskog inkluzivnog društva i države ljudskih, političkih prava i građanskih sloboda, implicitnim prijetnjama novih nasilnih konflikata u tom slučaju, samo su oblanda za legitimiziranje presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata i genocida", navode organizatori.

Odbijaju, dodaju, po svaku cijenu da žive u, kako ističu, zarobljenoj državi i razrušenom društvu.

"Odbijamo da zamrzavanjem i održavanjem etnonacionalizma završimo u nacizmu! Čvrsto stojimo iza presude u slučaju Kovačević kao mape puta demokratske i prosperitetne BiH. Jer, to je put u EU, a Schmidtove intervencije ostajanje u pozciji kondominijuma, države kojom upravljaju dvije susjedne države", poručuju pa zaključuju kako su uvjereni da Christian Schmidt predstavlja sunovrat evropske civilizacije na bosanskom primjeru i definitivno urušava ugled cijele internacionalne zajednice.

Građani koji se pojave na Javnoj press konferenciji moći će pratiti i pitanja i odgovore prisutnih učesnika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo