13.10.2024 / 14:15 Svijet - Hoće li UN reagovati?

Netanyahu zatražio hitno povlačenje UN-ovih snaga iz Libana

Netanyahu zatražio hitno povlačenje UN-ovih snaga iz Libana
Foto: X

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu održao je konferenciju za novinare nakon sastanka vlade, fokusirajući se na sukobe u Libanu i aktivnosti Hezbolaha, kao i prisutnost UN-ovih snaga.

Netanyahu je optužio libansku grupu da koristi mirovne trupe UN-a kao "živi štit" i pozvao Ujedinjene nacije da povuku svoje snage iz južnog Libana.

"IDF je više puta tražio ovo povlačenje, ali je svaki put naišao na odbijanje. Vrijeme je da se povuku", izjavio je Netanyahu, obraćajući se generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu.

On je upozorio da bi odbijanje UN-a značilo da ostaju "taoci Hezbolaha". Također, izrazio je saučešće zbog nedavnog incidenta u kojem su povrijeđeni vojnici UN-a tokom izraelskog bombardovanja, ali je naglasio da je jedini način da se spriječe slični incidenti u budućnosti povlačenje UN-ovih trupa iz borbene zone.

Premijer je dodao da za taj incident treba kriviti Hezbolah, a ne Izrael, ponovivši da ova militantna grupa koristi UN-ove trupe kao štit.

Međutim, Netanyahu nije komentarisao globalno važnu temu - odgovor Izraela na napad Irana koji se dogodio ranije ovog mjeseca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo