12.10.2024 / 21:00 Fudbal - Kapitenski potez

Prošlo je 19 godina od Marakane: Dan kada je Barbarez ušao u legendu

Prošlo je 19 godina od Marakane: Dan kada je Barbarez ušao u legendu
Foto: Ilustracija
Tačno prije 19 godina, 12. oktobra 2005. godine, na stadionu Marakana održana je ključna utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. 

Srbija, tada kao Srbija i Crna Gora, susrela se s Bosnom i Hercegovinom. U tom zadnjem kolu, obje ekipe tražile su pobjedu. Srbija kako bi osigurala direktan plasman na turnir, dok je BiH nastojala izboriti dodatne kvalifikacije.

Utakmica je završila pobjedom Srbije rezultatom 1:0, a jedini gol postigao je Mateja Kežman već u 7. minuti.

Međutim, ovaj susret će ostati zapamćen kao jedan od najskandaloznijih na Balkanu zbog događaja koji su se odvijali na tribinama.

Tokom cijele utakmice, navijači iz Srbije skandirali su imena ratnih zločinaca, poput Arkana i Mladića, kao i uzvike "Nož, žica, Srebrenica". Navijači Bosne i Hercegovine, koji su organizirano došli na utakmicu, doživjeli su teške provokacije i napade.

Organizacija utakmice i postupci srbijanske policije bili su sramotni. Navijači BiH smješteni su na tribine koje su bile okružene domaćim navijačima, većinom iz RS, poznatim po radikalnim stavovima i negiranju BiH kao države.

Tokom utakmice, navijači iz Bosne i Hercegovine bili su izloženi napadima kamenjem, bakljama, pa čak i odlomljenim stolicama. Na sreću, izbjegnut je smrtni slučaj, ali su se mnogi svjedoci, među kojima su bili i navijači BiH, kasnije žalili na brutalnost policije koja ih je također napadala i vrijeđala.

Sergej Barbarez, tadašnji kapiten reprezentacije BiH, ušao je u legendu tog dana jer je više puta pokušao razgovarati sa sudijom Kyrosom Vasarasom, moleći ga da prekine utakmicu zbog opasne situacije koja se odvijala.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo