12.10.2024 / 13:22 BiH - Foto

Roze oktobar u Tuzli: Preventivni pregledi dojke, ključ izlječenja od karcinoma

S ciljem prevencije otkrivanja karcinoma kod žena, nekoliko udruženja iz Tuzlanskog kantona organizovalo je u Tuzli manifestaciju „Roze oktobar“.

Najveći procenat karcinoma kod žena je karcinom dojke. Samopregled grudi,ultrazvuk i mamografski pregled dojki, pomažu da se rak dojke otkrije u ranoj fazi kada je izlječivost još moguća. Takav primjer je Valentina Hadžihalilović iz Orašja. Karcinom joj je dijagnosticiran 2007. godine. Valentina je operisana u Zagrebu, a danas uspješno izliječena.

„Ključ je prevencija. Moja je poruka da se ne bojimo, da odemo na pregled na vrijeme. Ja sam školski primjer kako sam otišla sama na mamografiju. Kada sam čula dijagnozu, pala sam u nesvijest, doslovno. Prošla sam terapiju hormosnog liječenja. Nisam imala zračenje. Evo me živa, hvala Bogu. Od operacije je prošlo puno godina, tada sam imala 44 godine“, priča nam Valentina.

Valentina je operisana prije 18 godina, nakon petogodišnjeg liječenja je zdrava žena. Osnovala je udruženje koje danas pomaže drugim ženama da više vode računa o svom zdravlju.

„Sve je niža dobna granica žena koje obolijevaju od karcinoma. Nekada su oboljeli od karcinoma bili otpisani, da tako kažem. Danas ako se karcinom otkrije na vrijeme on postaje jedna hronična bolest koja se liječi. Ono što moramo raditi jeste, prevencija, priča, priča, priča“, ističe naša sagovornica.

Organizatori današnje manifestacije „Roze oktobar“ su udruženja, Moja istina Gračanica, Udruženje žena Tuzle, Udruženje Nijemi Krik Kalesija, Udruženje Ženo, Majko, Sestro Kalesija , Udruženje Zmajice Gradačac i Udruga žena oboljelih od raka dojke Narcis-a iz Županije Posavske.

„Mi tokom cijele godine radimo niz aktivnosti o podizanju svijesti o oboljenju karcinoma dojke i ginekološkom karcinomu. Radimo predavanja i mnoge druge aktivnosti. Odlučili smo da danas dođemo u Tuzlu jer se ovdje nalazi UKC, u kojem se svi mi onkološki pacijenti liječimo i iz Posavskog kantona i mi iz Tuzlanskog“, kazala je Murisa Begić iz Udruženja „Moja istina“ Gračanica.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo