12.10.2024 / 13:14 Svijet - Ozbiljnih prijetnje

Biden odobrio Trumpu vojnu zaštitu zbog prijetnji iz Irana i pokušaja atentata

Biden odobrio Trumpu vojnu zaštitu zbog prijetnji iz Irana i pokušaja atentata

Trumpova kampanja traži od vlade povećanu sigurnost za kandidata, koji se suočava s neviđenim prijetnjama kao bivši predsjednik koji ponovo želi voditi duboko podijeljenu naciju.

Kampanja traži korištenje vojnih aviona za kandidata, kao i dodatnu zaštitu tajne službe za Trumpa nakon dva očigledna pokušaja atentata i otkrivanja da ga Iran cilja radi osvete zbog američkog ubistva Qassema Soleimanija u januaru 2020. godine.

U znak ozbiljnosti prijetnje, Bijela kuća je brzo odgovorila, a predsjednik Joe Biden je u petak izjavio da je ovlastio Ministarstvo domovinske sigurnosti, koje nadzire tajnu službu, da ispuni njihove zahtjeve, piše Politico.

"Rekao sam ministarstvu da mu daju apsolutno sve što mu treba", rekao je Biden.

Trump predstavlja jedinstven sigurnosni rizik kao bivši predsjednik, a njegova kampanja je već morala napraviti prilagodbe kako bi se suočila s prijetnjama s kojima se suočava na putu.

Prošle sedmice, Trumpova kampanja bila je prisiljena premjestiti događaj na manju lokaciju u Milwaukeeju jer prvobitna lokacija nije mogla biti dovoljno osigurana. Kao odgovor na prijetnje, njegova kampanja je morala preusmjeriti njegovu povorku, a Trump nije uvijek putovao svojim privatnim avionom, prema osobi upoznatoj s obavještajnim podacima.

Sada bivši predsjednik traži vojnu zaštitu. Zastupnik Mike Waltz podnio je zahtjev tajnoj službi, Bijeloj kući i Ministarstvu odbrane, prema osobi s izravnim saznanjima o tom pitanju, koja je zatražila anonimnost.

Osim toga, Susie Wiles, Trumpova suvoditeljica kampanje, bila je u kontaktu s šefom osoblja Bijele kuće, Jeffom Zientsom, i vršiocem dužnosti direktora tajne službe Ronaldom Roweom Jr., u vezi s povećanjem sigurnosti za Trumpa i njegovu kampanju.

Wiles je nedavno razgovarala telefonom sa Zientsom kako bi zatražila vojnu pomoć zbog uvjerenja da tajnoj službi treba dodatna pomoć, prema dvjema osobama upoznatim s razgovorom. Zients je odgovorio rekavši da će Trump dobiti sve što mu treba, rekli su izvori.

Zients je odmah povezao Wiles s rukovodstvom Ministarstva domovinske sigurnosti i tajne službe kako bi imala direktnu komunikaciju, a šef osoblja je jasno dao do znanja da je Biden naložio tajnoj službi da pruži najviši nivo zaštite za Trumpa, prema zvaničnicima.

Zahtjevi slijede nakon obavještajnih brifinga koje je kampanja dobila o prijetnjama iz Irana.

Mjere sigurnosti koje kampanja traži uključuju povećano finansiranje za lokalne organe za provođenje zakona, pristup saveznim resursima, adekvatno finansiranje tajne službe za nadoknadu troškova lokalnim organima, privremene zabrane zračnog prostora i pristup limuzinama visoke sigurnosti kakve koristi predsjednik.

Trumpov zahtjev za dodatnu zaštitu također odražava sve veći pritisak koji sigurnosne brige stavljaju na njegovu kampanju.

Kampanja nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Trump sada zahtijeva da bude zaštićen neprobojnim staklom dok drži govore na mitinzima, a teške, skupe strukture, koje su izgrađene da izdrže snagu balističkih projektila velikih brzina, nisu mu uvijek bile dostupne, prema osobama upoznatim sa situacijom koje su tražile anonimnost.

Promjene mjesta događaja u zadnjem trenutku također su koštale kampanju. Kada je avion kampanje preusmjeren, mora se organizirati nova povorka, a sigurnosni planovi moraju biti reorganizirani. Unaprijed planiranje koje je potrebno kako bi Trump i njegov tim bili sigurni znači da kampanja nije tako fleksibilna kao što bi željela biti u ovoj fazi utrke, kada se raspored često mijenja na temelju trenutnih podataka i anketa. Izvan kampanje, sigurnosne brige su natjerale Trumpa da smanji vrijeme koje provodi igrajući golf, njegovu omiljenu vikend aktivnost.

"Predsjednik Biden je naložio tajnoj službi da pruži najviši nivo zaštite za bivšeg predsjednika Trumpa", rekao je direktor komunikacija Bijele kuće Ben LaBolt.

Tajna služba je povećala sigurnost za Trumpa nakon pokušaja atentata na njega na mitingu u Butleru, Pennsylvania, u julu od strane mladog napadača čiji motivi nisu javno poznati, kao i prijetnji iz Irana. Ali iako Trump ima visok nivo sigurnosnih mjera, on nema vojni avion niti isti nivo zaštite koji imaju aktuelni predsjednik ili potpredsjednik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo