11.10.2024 / 21:32 BiH - Nakon katastrofalnih poplava

Počela je uspostava vodosnabdijevanja na području Buturović Polja

JKP Vodovod i kanalizacija Konjic od momenta proglašenja stanja prirodne nesreće kontinuirano radi sa svim raspoloživim ljudstvom i mehanizacijom na stvaranju uslova da sva naseljena mjesta dobiju uredno vodosnabdijevanje.

U naselju Buturović Polje u proteklim danima se intenzivno radilo na normalizaciji stanja sa vodosnabdijevanjem, gdje je pokidano i uništeno preko 800 metara dovodne cijevi od izvorišta Krupić koje se nalazi u podnožju Bokševice, što se i uspjelo danas.

Kako su informisali iz JKP VIK Konjic pojedina naselja u Buturović Polju već su dobila vodu, a tokom noći se očekuje da voda dođe i u ostale dijelove Buturović Polja. Kako je naglašeno, s obzirom na nivo oštećenja koji je mreža pretrpjela mogući su kratkotrajni povremeni prekidi.
 
Nakon što se sanira stanje na području opskrbe u Buturović Polju, raspoloživo ljudstvo i mehanizacija biće prebačeni na sanaciju vodovoda Desna obala, gdje JKP Vodovod kanalizacija Konjic uz pomoć mehanizacije angažovane od Gradskog štaba Civilne zaštite, radi na otklanjanju kvara i uspostavljanju mreže.

Trenutno  je zbog klizišta i uništene putne infrastrukture, izuzetno nepristupačnog terena za mehanizaciju, onemogućena značajnija sanacija dovodne cijevi za vodovod Desna obala, koja snabdijeva vodom sljedeća naseljena mjesta : Galjevo, Homolje, Vinište, Donje Selo, Cerići, Pokojište, Kralupi, Grabovci, Lisićići, Memidžani.

Radnici JKP VIK ulažu maksimalne napore da se ovaj problem u što skorije vrijeme riješi. Riječ je o vodovodu sa oko 800 priključaka, na kojem se pokušava izvršiti sanaciji primarnog vodovoda i kaptaže.

Naredne aktivnosti ovog javnog preduzeća usmjerene su na osposobljavanje pokidane vodovodne mreže na području naselja Seonica i Gorica gdje se nastoji osposobiti putna infrastruktura koja će omogućiti navedene radove.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo