11.10.2024 / 18:26 BiH - Reakcija

Ministarstvo prosvjete: Krnji Ustavni sud BiH sa namjerom nanosi štetu RS

Ministarstvo prosvjete: Krnji Ustavni sud BiH sa namjerom nanosi štetu RS
Foto: Arhiv
Krnji Ustavni sud BiH je odlukom o privremenom obustavljanju dijela pravilnika RS o udžbeniku za historiju za deveti razred osnovne škole pokazao namjeru da nanese štetu RS, jer ovakvo postupanje nije u skladu sa pravnim normama, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Iz Ministarstvu ističu da je u vrijeme podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti na snazi bio Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje RS.

- Donošenjem navedenog pravilnika prestao je da važi Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje RS na koji se pozivaju podnosioci zahtjeva, te shodno tome Sud je trebalo da donese odluku kojom se obustavlja navedeni postupak - pojašnjavaju u ovom ministarstvu.

Dodaju da je Ustavni sud BiH zanemarujući rok od 30 dana, ostavljen za izjašenje Ministarstvu prosvjete i kulture, jasno pokazao namjeru donošenja odluka koje nemaju nikakve veze sa pravom i čija je jedina namjera donošenje još jedne u nizu odluka na štetu RS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo