11.10.2024 / 18:12 BiH - "Država štiti sebe, ko štiti žene"

Protestna šetnja u Bihaću: Femicid mora biti priznat kao poseban oblik ubistva

Protestna šetnja u Bihaću: Femicid mora biti priznat kao poseban oblik ubistva
Foto: FENA
U Bihaću je danas organizirana protestna šetnja pod nazivom „Država štiti sebe, ko štiti žene“, koju su zajednički organizirale nevladine organizacije "Glas žene" i "Ženski pokret USK".

Cilj protesta bio je skrenuti pažnju na hitnu potrebu za pravnom zaštitom žena od rodno zasnovanog nasilja, a posebno na neophodnost uvođenja femicida kao posebnog krivičnog djela u zakonodavstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Aktivisti organizacije "Glas žene", zajedno s članicama Ženskog pokreta USK, prošetali su ulicama Bihaća i okupili se na gradskom trgu kako bi poslali snažnu poruku političarima i donosiocima odluka. Enisa Raković, predsjednica "Glasa žene", najavila je kako je ovo posljednji mirni protest, naglasivši da će naredni potezi biti radikalniji ukoliko se nadležni ne odluče za donošenje Krivičnog zakona kojim bi femicid bio posebno krivično djelo.

- Naš zahtjev je jasan, femicid mora biti priznat kao poseban oblik ubistva, jer brutalna ubistva žena nisu samo privatni problemi, već širi društveni fenomen koji zahtijeva odlučne korake u zakonodavstvu  - poručila je Raković.

Na pitanje kakve bi mjere mogle biti poduzete u slučaju da nadležni ne ispune zahtjeve, Raković nije željela otkriti detalje, no jasno je naglasila da će buduće akcije biti drugačije naravi.

Podršku ovom protestu pružili su brojni aktivisti i organizacije iz različitih gradova Unsko-sanskog kantona, čime su pokazali jedinstvo i odlučnost u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Organizatori su još jednom pozvali javnost i institucije da prepoznaju važnost ovog problema i hitno djeluju kako bi zaštitili žene u Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo