11.10.2024 / 14:34 BiH - Odloženo saslušanje

Sraman potez iz RS: Pretučeni povratnik Osman pozvan kao osumnjičeni

Nakon što su u ljeto prošle godine uz nacionalističke psovke i uvrede, tri maloljetnika srpske nacionalnosti u centru Bratunca napali i pretukli dvadesetogodišnjeg Bošnjaka Osmana Mehanovića, on je jučer dobio poziv da se danas javi u Policijsku stanicu Bratunac, radi ispitivanja u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo tjelesna povreda.

Međutim, Mehanović se nije odazvao saslušanju zbog kratkog vremenskog roka za pripremu, te je saslušanje odloženo za utorak, potvrdio je njegov advokat Mustafa Alić.

Mehanović je za Vijesti.ba kazao da je umjesto procesuiranja napadača istraga okrenuta protiv njega, što smatra sramnim.

"To je nečuveno. Zamislite, mene napadnu tri osobe, nanesu mi povrede, a mene pozivaju u svojstvu osumnjičenog, zamislite", kazao nam je Mehanović.

Kada je u pitanju postupak protiv maloljetnika, on se vodi u Općinskom sudu Srebrenica. I dok traju prijave i istrage i dalje je otvoreno pitanje kakva se poruka šalje Bošnjacima u RS-u, kada tamošnja vlast i dalje nijemo posmatra i ne sankcioniše slične događaje. U proteklih nekoliko godina evidentirano je više od 30 napada na Bošnjake u povratničkim mjestima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo