11.10.2024 / 13:53 Regija - Beograd

Erdogan i Vučić o 'ranjivoj' BiH: Slaćemo nešto drugačije signale!

Erdogan i Vučić o 'ranjivoj' BiH: Slaćemo nešto drugačije signale!
Foto: Kurir.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, a između dvije zemlje je potpisan i niz sporazuma.

Nakon toga, Vučić i Erdogan su se obratili na press konferenciji.

- Nemam šta da krijem, govorili smo i o odnosu koji EU ima prema našim zemljama, imao sam mnogo toga da naučim od predsjednika Erdogana i vjerujem da će od ovog razgovora imati mnogo koristi građani Srbije. Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose, usedmostručili smo razmjenu, rekao je Vučić govoreći kako je rasla vrijednost razmjene za koju je Erdogan jednom prilikom rekao da treba da dostigne 5 milijardi eura.

- Postoje mjesta u Srbiji koja opstaju zahvaljujuci Turskoj, poput Teklasa u Vladičinom Hanu zahvaljujući kojem taj grad opstaje, a u kojem radi 1.779 naših radnika. Razgovarali smo o situaciji na Balkanu, Erdogan je jasno i nedvosmisleno govorio o ulozi Srbiji, jasno je govorio o BiH te podršci koju dajemo integritetu BIH, ali i integritetu RS unutar BIH, rekao je Vučić.

Erdogan je rekao da je odnos Turske i Srbije sada u “zlatnom dobu” te da Turska u Srbiji zapošljava 96 hiljada ljudi u Srbiji.

- Još jednom smo podvukli značaj očuvanju mir na Balkanu. Potvrdili smo rješenost da zaštitimo stabilnost u BIH, ona je politički vrlo ranjiva i to je činjenica koju treba uzeti u obzir ali i promijeniti što prije. I mislim da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu u BIH, rekao je Erdogan.

Na pitanje o sigurnosti na Blakanu, Vučić je rekao da Erdogan ima mnogo ideja kako trajno sačuvati mir.

- U skladu s tim ćemo pokušati da širimo i neke druge ili nešto drugačije signale prema BIH i obrnuto, i da garantujemo onima koji dolaze poslije nas sigurnost i mir. Turska je najjači igrač na Balkanu, rekao je Vučić.

Na to se nadovezao Erdogan.

- U poziciji smo da zajedno idemo naprijed i da radimo na sačuvanju mira, razvijemo saradnju u namjenskoj indrustriji. Dali smo nalog da se radi na saradnji namjenske industrije i ona će se desiti. Niko ne bi trebao ikada da teme naše bliske saradnje dovodi u pitanje, rekao je Erdogan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo