10.10.2024 / 21:30 BiH - Važna najava

Nikšić: Sutra moguća odluka o puštanju saobraćaja na M-17 u noćnim satima

Nikšić: Sutra moguća odluka o puštanju saobraćaja na M-17 u noćnim satima
Foto: Screenshot

Premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je večeras gostujući na FTV-u da je nakon potrage za nestalim koji još traje, pred nama period obnove putne komunikacije, sanacije i obnove domova ljudima koji su ostali bez krova nad glavom tomom katastrofalnih poplava.

- Imao sam priliku da razgovaram s ljudima u Donjoj Jablanici, ne osjećaju se više sigurni i više ne žele da se vrate na to mjesto. Kad sam došao dole prvi dan to je bila kataklizma, taj dio naselja ne postoji. Jedno je rješenje da tražimo ljudima nove lokacije, ili neke druge načine kroz izgradnju stambenih zgrada, rekao je Nikšić.

On je rekao da je na magistralnom putu M-17 uspostavljena komunikacija za interventna vozila, ali da traje potraga za nestalim.

- Upravo zato ne puštamo saobraćaj, da se ne ometaju spasioci, mašine koje izvlače ovo što je zatrpalo ta naselja. Ideja je da, mislim sutra, donesemo odluku da po noći od 7 sati uvečer do 7 sati ujutro saobraćaj se može odvijati, a još uvijek ovih nekoliko dana dok smo u prilici da rješavamo ove stvari ne bude tokom dana tog saobraćaja, kaže Nikšić.

On navodi da je trenutno nasut dio puta u Komadinovom vrelu i promijeni komunikacija ispod nadvožnjaku u Donjoj Jablanici.

- Sad je ključno da se uspostavi saobraćaj, zbog transporta koji bi se mogao obavljati u noćnim satima, zbog privrede, rekao je Nikšić.

Što se tiče pruge, ona je u funkciji do Donje Jablanice i od Mostara do Komadinovog vrela.

- Dva su prekida. Jedan odmah nakon Donje Jablanice, dionica od 40-50 metara i ovaj dio gdje je potpuno teren odnesen. Gotovo 3 miliona KM je samo infrastrukturnih radova. Mislim da smo našli načina da to riješimo. Vjerovatno će oni koji rade na autoputu, koji imaju mašine i znanje da urade, rade taj dio u sklopu ugovora za rad na autoputu. Bila je potreba da će nam trebati 3 ili 4 mjeseca, sad već cijenim da ćemo taj rok znatno smanjiti, neću da obećavam ali će biti manje od prvog plana, rekao je Nikšić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo