10.10.2024 / 17:00 BiH - Kasanof najavio

Usklađivanje viznog režima sa EU - Problem za pola miliona turista u BiH?

Usklađivanje viznog režima sa EU - Problem za pola miliona turista u BiH?
Foto: Vijesti.ba
Alexander Kasanof, novi zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Zapadni Balkan u Uredu za Evropu i Evroaziju, završio je prvu posjetu Bosni i Hercegovini i s javnošću podijelio utiske.

Uz podršku putu prema EU i NATO savezu, kritiku blokada na tom putu, Kasanof potcrtava tri prioriteta EU:

- Narodna skupština Republike Srpske mora imenovati sudije Ustavnog suda BiH, a odluke Ustavnog suda BiH moraju se poštovati i provoditi u cijeloj zemlji;

- Zakon o konkurenciji BiH, uključujući državnu pomoć, mora se provoditi na svim nivoima vlasti, u skladu sa pravnom stečevinom EU, a sva upravna tijela kojima je povjeren, uključujući Konkurencijsko vijeće BiH i Vijeće za državnu pomoć BiH, moraju donositi profesionalne odluke bez etnički zasnovanog veta.

- BiH mora svoj vizni režim uskladiti s viznim režimom EU.

Treći navedeni prioritet potencijalno je vrlo problematičan za našu zemlju.

BiH, dakle, mora uskladiti vizni režim sa Evropskom Unijom za treće zemlje, što otprilike znači da BiH uvesti vize za Rusiju, Kinu, Tursku, Katar, Kuvajt, Azerbejdžan, za Saudijsku Arabiju. Nezvanično, do 2025. godine.

Sve su to države čiji građani ne trebaju vizu za dolazak u BiH i mogu bez ikakvih problema i prepreka ući u našu zemlju. Ako se to promijeni, posebno će se odraziti na turizam, jer ako izuzmemo Rusiju i Azerbejdžan, turisti iz ostalih pet navedenih zemalja zajedno čine više od trećine ukupnog broja turista koji su došli u BiH ove godine.

Statistika kaže da je za osam mjeseci ove godine u našu zemlju 1,3 miliona turista, a od toga je oko 485 hiljada turista iz Kine, Turske, Katara, Kuvajta i Saudijske Arabije.

U prvih osam mjeseci je u Bosnu i Hercegovinu iz Turske stiglo 190.313 turista, iz Saudijske Arabije 190.238, iz Kine 54.258, iz Kuvajta 41.279 a iz Katara 8.645 turista.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo