10.10.2024 / 20:00 BiH - Foto/Video

RAD uvodi red: Nova ploha za deponiju Smiljević, rade se i ogromne 'jame grobnice'

RAD uvodi red: Nova ploha za deponiju Smiljević, rade se i ogromne 'jame grobnice'
Foto: Vijesti.ba

KJKP Rad jučer je potpisao ugovor sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog planiranja, građevinarstva i zaštite životne sredine u vrijednosti 600.000 KM.

Ova sredstva, izdvojena iz budžeta Vlade Kantona Sarajevo, bit će usmjerena na unapređenje Sanitarne deponije Smiljevići u okviru „Projekta upravljanja i sanacije deponije Smiljevići“.

Primarni cilj ovog projekta je sanacija i unaprijeđenje Sanitarne deponije Smiljevići, osiguravajući njeno održivo upravljanje i usklađivanje sa savremenim standardima zaštite životne sredine.

"To su sredstva prijeko potrebna za realizaciju procesa na deponiji Smiljevići. Ovih 600.000 KM će biti neophodno utrošiti kako bi se nastavili projekti koji su vezani za daljnju realizaciju projekta u vezi odlaganja intertnog otpada. Također, i ostalih projekata koji imaju za cilj da naprave analizu i da se sanira prečištač otpadnih voda na deponiji", kazao je resorni ministar Bojan Bošnjak nakon potpisivanja sporazuma.

Rok za završetak projekta je 18 mjeseci od datuma potpisivanja ugovora.

"Ovo obuhvata 11 pojedinačnih ugovora koji će nam značajno unaprijediti poslovanje na samoj deponiji i urediti deponiju kako bi naši građani bili zadovoljni sa svim onim što mi radimo. Treba napomenuti da je deponija sanitarna, da izvodimo određene radove i da će nam ovih 600.000 KM značajno pomoći", kazao je direktor KJKP Rad Nijaz Salamović.

Trenutno je u toku tender za izradu projekta izgradnje posljednje plohe na deponiji Smiljevići veličine 37.000 metara kvadratnih u vrijednosti 3,8 milion KM.

"To je zadnja ploha na kojoj mi možemo odlagati otpad u narednih 6-7 godina i uvijek se postavlja pitanje da li trebamo tražiti novu lokaciju deponije, da li ćemo je proširivati ili ćemo ići u neke alternativne načine odlaganja otpada", istakao je Salamović.

Uskoro počinje izgradnja i dvije jame grobnice za odlaganje animalnog otpada na sarajevskoj deponiji.

"Jame grobnice su svaka po 525 metara kubnih i mislim da će nam to u mnogome pomoći da sve one mesare odnosno sav otpad životinjskog porijekla odložimo na adekvatan način kako bi smanjili utjecaj na okolinu i zaustavili širenje zaraznih bolesti. Do sada smo imali ogromne probleme gdje su neodgovorni građani ili pravna lica odlagali ostatke od mese u kontejnere za miješani komunalni otpad što nam je stvaralo ogromne probleme na terenu", kazao je Salamović.

Iz KJKP Rad vjeruju da će projekat izgradnje jama grobnica biti realizovan u roku mjesec dana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo