10.10.2024 / 13:40 BiH - Sarajevo

Helez - Skrutek: Pripadnici OS BiH u vrijeme poplava pokazali visok nivo sposobnosti

Helez - Skrutek: Pripadnici OS BiH u vrijeme poplava pokazali visok nivo sposobnosti
Foto: MO BIH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u posjetu je primio vojnog atašea Republike Slovačke, brigadira Milana Skruteka koji je nedavno izabran za doajena Asocijacije Vojno-diplomatskih predstavnika u BiH (VDP).

Helez je čestitao brigadiru Skruteku na preuzimanju dužnosti doajena vojnodiplomatskih predstavnika akreditovanih u BiH.

- Nadam se da ćemo odlično sarađivati kao što smo sarađivali i sa brigadirom Robertino Cristian Ciobanuom, vojnim atašeom Rumunije, dosadašnjim doajenom. MO i OS BiH su uvijek bile iskren i otvoren partner za sve vrste saradnje, potpuno posvećeni našim ciljevima, slijedeći puteve koji nas vode u NATO i EU integracije. Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina, MO i OS BiH imaju veliku podršku u svojim naporima na putu prema punopravnom članstvu u NATO i Evropskoj uniji - kazao je Helez.

On je naglasio da OS BiH postoje skoro 20 godina, a u isto vrijeme simboliziraju mir, stabilnost, povjerenje i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda.

- OS BiH su najvidljivija, najhumanija, najspremnija, najobučenija institucija na nivou Bosne i Hercegovine, koja je učestvovala u svim aktivnostima pomoći civilnom stanovništvu kad god je tražena naša pomoć, kao i drugim zadacima u skladu sa misijom, ciljevima i opredjeljenjem iz oblasti sigurnosti, odbrane i vanjske politike - kazao je Helez.

Doajen VDP-a u BiH, brigadir Skrutek izrazio je žaljenje zbog stradanja stanovništva u opštinama koje su pogodile razorne polave u našoj zemlji.

- Ujedno koristim priliku da odam prizanje načinu na koji su reagovale OS BiH u vrijeme poplava. Njihova profesionalnost i sposobnost bila je vidljiva u trenucima kad su najviše bili potrebni civilnom stanovništvu - kazao je Skrutek.

Zahvalio je na odličnoj saradnji koju Asocijacija VDP ima s MO i OS BiH, kazavši da u svakom smislu podržavaju euroatlanski put naše zemlje.

Sagovornici su razgovarali i o DCB-paketu pomoći za izgradnju odbrambenih kapaciteta, situaciji u svijetu, zapadnom Balkanu i brojnim drugim temama.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici doajena VDP-a u BiH vojni ataše Republike Mađarske, pukovnik Attila Sandor i pomoćnik vojnog atašea SAD u BiH, pukovnik Timothy Speace, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo