10.10.2024 / 11:41 Tenis - Legendarni Španac

Rafael Nadal najavio kraj karijere

Rafael Nadal najavio kraj karijere
Rafael Nadal

Jedan od najboljih tenisera svih vremena, legendarni Španac Rafael Nadal, najavio je kraj igračke karijere.

Rafael Nadal, 22-struki Grand Slam šampion, povući će se iz tenisa na kraju ove sezone.

Ovaj 38-godišnjak će svoj posljednji nastup za Španiju imati na novembarskom finalu Davis kupa u Malagi.

U video poruci objavljenoj u četvrtak, Nadal je rekao: "Ovdje sam da vas obavijestim da se povlačim iz profesionalnog tenisa. Realnost je da su ovo bile neke teške godine, posebno posljednje dvije. Mislim da nisam mogao da igram bez ograničenja."

 38-godišnjak se okitio sa 92 titule, od kojih su 22 'Grand Slam' titule.

Osim što je osvojio zlatnu medalju na Igrama, kako u singlu tako i u dublu, i pet Davis kupova. Tražit će šestog u svom rekordu, koji bi bio sedmi za španski tenis na Martín Carpena u Malagi.

"Veoma sam uzbuđen što je moj posljednji turnir finale Davis kupa i predstavljanje svoje zemlje. Mislim da se zatvara krug pošto je jedno od mojih prvih velikih radosti kao profesionalnog tenisera bilo finale u Sevilli 2004. godine," kazao je.

Rafa je postao poznat svijetu pobijedivši Andyja Roddicka sa 18 godina.

„Osjećam se super sretnim zbog svega što sam mogao iskusiti. Želim da se zahvalim cijeloj teniskoj industriji, svim ljudima koji čine ovaj sport i onima koji su mi bili saigrači toliko godina, posebno mojim velikim rivalima. Proveo sam mnogo sati sa njima i proživio trenutke koje ću pamtiti do kraja života“, poručio je Nadal.

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo