09.10.2024 / 22:00 BiH - Dvocifreno je dovoljno

Ivanković i Sjeran će postati načelnici sa 77 i 78 glasova

Ivanković i Sjeran će postati načelnici sa 77 i 78 glasova

Tri dana nakon održanih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini još uvijek zvanično nisu potvrđeni rezultati, iako su mnogobrojni kandidati proglasili izbornu pobjedu na osnovu onoga što je do sada prebrojano i potvrđeno.

Izbori u BiH godinama obiluju raznim paradoksima - od osvajanja mandata iz zatvora, nedobijanja niti jednog glasa na matičnim biračkim mjestima, pa do 'minimalnih' pobjeda sa samo jednim glasom razlike.

Iz manjeg bh. entitetu dolaze nam dva zanimljiva slučaja kandidata koji su osvojili mandate sa manje od 100 glasova.

U Općini Istočni Drvar je načelnica Milka Ivanković (SNSD) potvrdila svoj načelnički mandat i to sa svega jednim glasom razlike u odnosu na kandidata Ujedinjene Srpske Duška Agića. Ivankovićeva je dobila 77 glasova, Agić 76, a nezavisni kandidat Miloš Lukač 35.

U ovoj maloj opštini je samo jedan glas bio nevažeći, a obrađeno je 189 listića.

Također, načelnik općine Istočni Mostar Božo Sjeran pobijedio je sa dvocifrenim brojem glasova - 78. Drugi kandidat imao je 29 glasova, dok je sedam listića bilo nevažećih. Sjeran je nedavno napustio SDS i izbornu trku nastavio kao nezavisni kandidat.

Treba naglasiti da rezultati od strane Centralne izborne komisije još nisu potvrđeni i da je moguće da ipak dođe do određenih promjena.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo