09.10.2024 / 12:29 Regija - Protivljenje sankcijama

Vučić stiže u Dubrovnik, a s njim i drama: Uključili se i Rusi

Vučić stiže u Dubrovnik, a s njim i drama: Uključili se i Rusi
Foto: Tanjug
U Dubrovniku se danas u popodnevnim satima održava summit Ukrajina - jugoistočna Europa.

Tim povodom u Hrvatsku je prvi put stigao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Uz njega i hrvatskog premijera najavljen je dolazak i predsjednika Crne Gore, predsjednice Kosova te premijera Grčke, Bugarske, Albanije i Sjeverne Makedonije. Očekuje se i dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ruski propagandni mediji Sputnjik piše da je upravo Vučićevim diplomatskim aktivnostima iz zajedničkog teksta koji bi učesnici Samita Ukrajina-Јugoistočna Evropa trebalo da potpišu danas u Dubrovniku, izbačena tačka o obaveznom uvođenju sankcija Rusiji.

Prema Sputnjikovim informacijama u diplomatskim izvorima bliskim Samitu u Dubrovniku, iz dokumenta je na insistiranje predsjednika Srbije izbačen i termin "okupacija Krima". Takođe, iz predloženog teksta je, diplomatskom borbom Srbije, izbačena i rečenica o "obaveznoj vojnoj podršci Ukrajini", navodi ruski medij.

Sputnjik piše da Srbija svakako neće staviti potpis na ovaj dokument u Dubrovniku ukoliko se ispod njega potpiše i Vjosa Osmani, predsjendica Kosova.

Vučić je ranije rekao da u tekstu predloženog dokumenta stoji obaveza uvođenja sankcija Rusiji što je za Srbiju neprihvatljivo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo