09.10.2024 / 12:12 Ekonomija - Podrška Vlade KS

Dobre vijesti iz RAD-a: Kreće sanacija i unapređenje deponije Smiljevići

JKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo sa ponosom objavljuje potpisivanje ključnog ugovora sa Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog planiranja, građevinarstva i zaštite životne sredine u vrijednosti 600.000 KM.

Ova sredstva, izdvojena iz budžeta Vlade Kantona Sarajevo, bit će usmjerena na unapređenje Sanitarne deponije Smiljevići u okviru „Projekta upravljanja i sanacije deponije Smiljevići“.

"Primarni cilj ovog projekta je sanacija i unaprijeđenje Sanitarne deponije Smiljevići, osiguravajući njeno održivo upravljanje i usklađivanje sa savremenim standardima zaštite životne sredine. Ova inicijativa odražava stalnu posvećenost Vlade Kantona Sarajevo poboljšanju infrastrukture, zaštiti okoliša i poboljšanju kvaliteta života svojih stanovnika.

Deponija Smiljevići, kao vitalni dio gradskog sistema upravljanja otpadom, imat će koristi od nadogradnje koje će povećati njenu efikasnost, sigurnost i ekološku održivost.

Sredstva će biti doznačena KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo, koja je odgovorna za izvršavanje zacrtanih zadataka prema sporazumu. Ključni element ovog partnerstva je transparentnost i odgovornost, pri čemu je KJKP „RAD“ u obavezi da dostavlja redovne izvještaje Ministarstvu o napretku i uspješnom završetku svih projektnih aktivnosti. To će osigurati da se sve faze projekta pridržavaju najviših standarda.

Rok za završetak projekta je 18 mjeseci od datuma potpisivanja ugovora. Tokom ovog perioda bit će napravljena značajna poboljšanja lokacije deponije, koja će koristiti ne samo lokalnoj zajednici, već će doprinijeti i širim ciljevima zaštite životne sredine. Ovaj projekat predstavlja veliko ulaganje u infrastrukturu i napore u zaštiti okoliša Sarajeva, osiguravajući čistiju i zdraviju budućnost za sve građane", saopćili su iz RAD-a.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo