09.10.2024 / 10:23 Politika - Predsjednik SDA

Izetbegović o suđenju Dodiku: Proces ide u tom smjeru da bude osuđen

Izetbegović o suđenju Dodiku: Proces ide u tom smjeru da bude osuđen
Foto: Vijesti.ba

U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku i bivšem vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću.

Na ročištu bi Tužilaštvo i odbrana trebali iznijeti dokaze. Proces je u nedavnom intervjuu za Vijesti.ba komentarisao predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Mislim da je iza procesa konačno stala međunarodna zajednica. Jer, pazite, Milorad Dodik je neke vile kupovao, pa kad je kupi kroz jedno godinu/dvije dana uzme kredit, pa ga niko ne pita čime si to prije dvije godine kupio, odakle novac? Propale su neke banke, pa ga nisu pitali kakve on s tim ima veze. Sve to znamo”, kaže Izetbegović.

Dodaje da je Dodik uradio puno stvari – “udarao na Dejton, na odluku o zakon koji je nametnuo visoki predstavnik, antiustavne referendume”.

“Ali sad je počeo njima da smeta i on je, ja mislim, taj točkić koji će odlučiti da promijene i da će stati iza ovog procesa. Jer ovo naše pravosuđe je takvo, ostalo je to iz nekog komunističkog vakta da nekoga pitaju “šefe, hoćemo li, nećemo li”? Mislim da su sada dobili mig da idu tu do kraja. Dakle, idu sankcije vjerovatno i proces će ići u tom smjeru da bude osuđen, pretpstavljam”, kaže Izetbegović za Vijesti.

Cijeli intervju možete pogledati OVDJE.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo