09.10.2024 / 09:54 Regija - Posjeta visokog rizika

Dubrovnik pod opsadom zbog dolaska Zelenskog: Snajperisti, anti dron puške, otkazana nastava

U Dubrovniku se danas održava samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa, na koji stiže ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Osim njega, u Dubrovnik stiže i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednica Kosova Vjosa Osman te predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova potvrdilo je za 24sata da će srpski predsjednik Aleksandar Vučić biti na samitu u Dubrovniku.

Prvobitno je umjesto Vučića najavljen ministar vanjskih poslova Marko Đurić, ali situacija se večer prije samog summita promijenila.

Uz domaćina, predsjednika hrvatske Vlade, Andreja Plenkovića bit će tu i premijeri Grčke Kyriakos Mitsotakis, Albanije Edi Rama, Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski, Bugarske Dimitar Glavčevte, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, potpredsjednik Vlade Moldavije Mihail Popsoij kao i ministri vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, Srbije Marko Đurić, te Rumunije Luminița Odobescu.

U radu summita sudjelovat će i potpredsjednica Evropske komisije Dubravka Šuica, a sekretar OECD-a Mathias Cormann obratit će se videovezom.

Na skupu bi se trebala potpisati zajednička Dubrovačka deklaracija o Ukrajini, na tragu one koja je potpisana u Atini i Tirani na prethodna dva summita, kojom bi se osudila ruska agresija i pokušaji aneksije ukrajinskog teritorija.

Ukrajina bi u Dubrovniku trebala dobiti i podršku zemalja JI Evrope za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u kada za to budu stvoreni uslovi, a Zelenski bi trebao dobiti i podršku njegovu prijedlogu mirovnog plana.

Nakon izdvojenog sastanka Plenkovića i Zelenskog, prema nezvaničnim informacijama, Hrvatska i Ukrajina trebale bi potpisati sporazum o saradnji, a tiče se nastavka pružanja humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina, ali ne uključuje vojnu ili sigurnosnu podršku.

Iako ovo nije prva takva organizacija u Dubrovniku, stručnjaci ističu da prvi put stiže zvaničnik kojemu prijeti stalna opasnost.

- Od mjera osiguranja trase kretanja do kontrole hrane i pića, do protueksplozije; zatim trasnog osiguranja, nadzor granica, kontrola stranaca, kontrola domaćih osoba. Tako da zapravo sve mjere koje možemo zamisliti, a pogotovo u današnje vrijeme gdje su aktuelni dronovi, pa antidronovi; snajperisti, kontrasnajperisti, mornarica, vazduhoplovstvo, kazao je Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost, a javlja HRT.

I svi oni već su u pripravnosti.

Dubrovčanima je i za ‘oko‘ zapao američki brod Anne S. Pierce koji se zvanično vodi kao lično plovilo za sport i zabavu, a koji se usidrio pred otokom Lokrum odmah preko puta hotela Excelsior.

Siva, 32 metara dugačka sivo obojena ‘jahta‘ u Dubrovnik je jutros doplovila s otoka Lopuda, prenosi Dubrovački vjesnik.

Također, policijski helikopter od jučer ujutro nadlijeće Dubrovnik, a policajci su pregledavali gradilište hotela Argentina neposredno uz hotel Excelsior te ulicu Frana Supila.

Dubrovčani su ovakvim visokim mjerama osiguranja svjedočili jedino 2003. godine kada je u Dubrovniku boravio papa Ivan Pavao II. koji je u gruškoj luci predvodio misno slavlje te 2006. godine kada je grad posjetio američki potpredsjednik Dick Cheney koji se sastao tadašnjim s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom te sudjelovao na sastanku Američko-Jadranske povelje s predsjednicima vlada Hrvatske, Makedonije i Albanije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo