09.10.2024 / 09:31 BiH - Sarajevo

Učenici Gimnazije Obala učestvovali u projektu '1425 dana'

Učenici Gimnazije Obala učestvovali u projektu '1425 dana'
Foto: Vijesti.ba

Prošle sedmice je za učenike JU „Gimnazija obala“ Sarajevo u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina održana prezentacija i radionica u sklopu projekta „1425 dana“.

Riječ je o projektu Gimnazije Obala i Općine Centar, a svoj doprinos u realizaciji projekta dao je i bh. kantautor i pjevač Zlatan Fazlić – Fazla.

Cilj projekta je upoznavanje učenika sa historijskim činjenicama i psihološkim posljedicama opsade Sarajeva.

Prezentaciji projekta prisustvovao je i načelnik Općine Centar Srđan Mandić, kao i predstavnici boračkih udruženja sa područja općine Centar.

-U ovoj sali imamo ljude koji su prošli rat i dobro znaju šta se desilo, ali istovremeno sa nama su i oni koji možda ne znaju puno detalja o ratnim zbivanjima.
Zahvaljujući ovoj radionici mladi su saznali informacije koje će prenositi svojim vršnjacima. Važno je da se i sada priča o tome, jer pojedini pokušavaju da izvrću istinu. Fazlu smo rado slušali u ratu, jer je i tada slao poruke mira. Važno je da naša omladina zna ko je Fazla i šta je radio, koje stihove je pisao i kad smo bili pod opsadom. Drago mi je da je Opština Centar bila u prilici da podrži i ovaj projekat, jer mi idemo u budućnost, al se uvijek držimo kulture sjećanja, poručio je načelnik Mandić.

Nakon prezentacije projekta koji su radili učenici Gimnazije Obala, psihologica i psihoterapeutica Melbina Drnda vodila je radionicu sa učenicima, a svoje učešće uzeli su i predstavnici boračkih udruženja koji su sa mladima diskutovali o posljedicama ratnih dešavanja.

 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo