09.10.2024 / 07:57 BiH - IDT2024

Pogledajte šta donosi treće izdanje Konferencije posvećene industrijskoj digitalnoj transformaciji

IDT2024 konferencija, koja se održava u četvrtak, 10. oktobra u hotelu Hills u Sarajevu, donosi bogat program posvećen digitalnoj transformaciji, s fokusom na primjenu novih tehnologija i rješenja koja unapređuju efikasnost, održivost i konkurentnost u industriji.

Program uključuje inspirativna predavanja, panel diskusije i radionice koje će obuhvatiti ključne aspekte digitalne transformacije, ESG ciljeva, AI tehnologija i novih poslovnih modela koji oblikuju budućnost prodaje.

Konferenciju će otvoriti Adnan Behmen, predsjednik ABSL BiH, keynote predavanjem na temu “Ključni faktori uspješne digitalne transformacije”, gdje će govoriti o izazovima i rješenjima potrebnim za uspješnu transformaciju kompanija. Adnan, sa više od 25 godina iskustva u IT industriji, donosi jedinstvene uvide iz globalne prakse.

Jedan od ključnih panela, “Transforming Today for Tomorrow: Digitalna strategija“, bavit će se pitanjem kako kreirati uspješnu mapu puta za digitalnu transformaciju. Iskusni govornici iz sektora bankarstva, IT-a, consultinga i biznisa podijelit će svoje uvide, najbolje prakse i naučene lekcije o ljudima, tehnologiji i elementima procesa digitalne transformacije. Digitalna transformacija je na agendi svih kompanija u regiji i svijetu te fundamentalno mijenja način poslovanja i isporuke vrijednosti klijentima. Svoje iskustvo upravljanja digitalnom transformacijom kroz zanimljivo predavanje, podijelit će Senad Kulenović, stručnjak sa preko 20 godina iskustva u oblastima digitalne transformacije, prodaje, marketinga i omnikanala.

U okviru panela “Budućnost ESG-a sa digitalnom transformacijom”, bit će riječ o tome kako digitalne tehnologije poput IoT-a, AI-a i analitike podataka mogu doprinijeti ekološkoj održivosti i društvenoj odgovornosti. Fokus će biti na tome kako digitalizacija pomaže kompanijama da postignu ESG ciljeve uz veću transparentnost i efikasnost.

Treći panel, “Innovate to Elevate: Moć AI u digitalnoj transformaciji”, istražit će uticaj umjetne inteligencije na poslovni rast i inovacije. Stručnjaci iz različitih sektora podijelit će svoja iskustva o tome kako AI tehnologije mogu optimizirati poslovanje i kreirati nove vrijednosti. Tokom izlaganja Sedada Avdića, stručnjaka sa više od 25 godina iskustva u sektoru telekomunikacija bit će predstavljen i uticaj EU AI Acta, prvog sveobuhvatnog zakona o umjetnoj inteligenciji, na poslovne prakse kompanija koje koriste AI u svojim proizvodima ili uslugama.

Ovogodišnja konferencija poseban fokus stavlja na mlade te donosi program posvećen studentima pod nazivom AI Prompt Engineering Competition, gdje će studenti pokazati svoje vještine u korištenju AI modela za rješavanje stvarnih poslovnih izazova. Ovaj program kreiran u saradnji sa Bloomteq-om, vodećom AI organizacijom u Bosni i Hercegovini, podržan je od strane Bosanskohercegovačko-američke akademije  umjetnosti i nauka (BHAAAS) i projektom Noć istraživača BiH.

Bogat sadržaj će obuhvatiti nekoliko izvanrednih predavanja i radionica.

"Budućnost prodaje: Uticaj AI na moderne prodajne strategije”, istražiće kako nam tehnologija može pomoći u prevazilaženju izazova današnjeg tržišta.

Također, tu je inovativna platforma Treesury, koja spaja digitalizaciju s održivom poljoprivrednom proizvodnjom, pružajući poljoprivrednicima nove mogućnosti za rast i pasivan prihod. Radionica “7 navika uspješnih ljudi” nudi inspiraciju za lični razvoj, dok će predavanje „Say goodbye to spreadsheet chaos“ donijeti nove perspektive o efikasnom finansijskom planiranju i analizi.

Organizatori ističu i radionicu za low-code platformu Factorise, koja omogućava bržu digitalizaciju poslovnih procesa, olakšavajući tehnologiju i njenu implementaciju. Factorise omogućava proizvodnim firmama ubrzanje digitalizacije njihovih procesa bez potrebe za složenim programiranjem. Low-code platforme poput ove pružaju fleksibilnost i ubrzavaju implementaciju digitalnih rješenja, omogućavajući kompanijama da brzo prilagode svoje poslovne modele promjenama na tržištu, bez potrebe za velikim tehničkim timovima.

Konferencija nudi jedinstvenu priliku da se učesnici upoznaju s najnovijim trendovima u digitalnoj transformaciji i inovacijama koje oblikuju budućnost industrije, s posebnim fokusom na rješenja koja donose održivi rast i konkurentnost. Program je dostupan, a sve novosti možete pratiti putem IDT Konferencija profila na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo