08.10.2024 / 22:24 BiH - Potresne priče

Majka heroj, Lejla Zalihić još uvijek u bolnici: 'Polako se oporavlja'

U domaćoj i regionalnoj javnosti odjeknula je priča o hrabroj majci Lejli Zalihić iz Buturović Polja kod Konjica.

Ona je spasila život svoje kćerke onako kako to mogu samo najhrabriji.

Lejla je, prema svjedočenju komšije, plivala tri kilometra kroz nabujalu vodu. Njena 13-godišnja kćerka je je pala u bujicu koja ju je odnijela skoro tri kilometra dalje. Lejla je krenula za njom, skočivsi s trećeg sprata kuće i zaplivala te je uspjela spasiti.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ibrahim-ef. Malanović posjetio je glavne imame medžlisa Islamske zajednice Konjic i Jablanica, te obišao nekoliko porodica koje su stradale u nedavnim katastrofalnim poplavama.

Tom prilikom, Malanović je u bolnici posjetio Lejlu Zalihić iz Buturović Polja, koja se trenutno oporavlja.

Također, posjetio je i Lejlu Begić iz Donje Jablanice, čiji je muž Ernad tragično stradao u poplavama dok je spašavo svoju porodicu, kao i još tri porodice koje su pretrpjele velike gubitke.

U razgovoru sa njima, izrazio je taziju, saslušao njihove potresne priče i prenio selame reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Malanović je istaknuo da se očekuje pomoć državnih institucija i šire društvene zajednice u nadoknadi materijalne štete, kako bi se što prije osigurali dostojni uslovi za život.

Porodicama je savjetovao da uz saradnju s lokalnim imamima traže podršku, te je obećao i da će Islamska zajednica učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne u saniranju posljedica ove nesreće.

Islamska zajednica nastavlja pratiti situaciju na terenu i biti uz one kojima je pomoć najpotrebnija.

U pratnji Ibrahim-ef. Malanovića bili su Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, i Ferid-ef. Ganić, iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo