08.10.2024 / 21:52 BiH - Katastrofalne poplave

FCUZ: Spasilački timovi i danas intenzivno tragali za nestalima u poplavama i odronima

FCUZ: Spasilački timovi i danas intenzivno tragali za nestalima u poplavama i odronima
Foto: Fena
Spasilački timovi i danas su intenzivno tragali za nestalima u poplavama i odronima na području općine Jablanica, Buturović Polja i ostalih mjesta u slivu rijeke Neretvice, saopćila je večeras Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ).

Sva teška mehanizacija je usmjerena na čišćenje magistralnih i lokalnih cesta, a istodobno traju popravci na vodovodnoj, elektro i telefonskoj mreži.

Saopćili su da se redovno vrši distribucija lijekova, hrane, odjeće, higijene i svih drugih neophodnih potrepština ugroženom stanovništvu.

Službe nadležne za cestovni saobraćaj i dalje rade na području Drežnice, gdje su cestovni pravci pročišćeni osim na dijelu ceste prema Divi Grabovici. Opskrba električnom energijom i telefonskim vezama je uredna. Voda i dalje nije za konzumaciju, stoji u saopćenju.

Kako je danas ranije saopćila Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), 19 je smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima HNK-a.

Od ukupnoga broja smrtno stradalih, šesnaest je osoba iz Jablanice, tri iz Konjica. Prema podacima MUP-a, u Konjicu je aktivna potraga za dvije prijavljene nestale osobe, u Jablanici za njih četvero. Od 19 smrtno stradalih, jedno je tijelo još uvijek neidentificirano.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo