08.10.2024 / 17:38 Politika - Član Predsjedništva BiH

Komšić na sastanku procesa Brdo-Brijuni: Važno je zajedničko djelovanje u svim oblastima

Komšić na sastanku procesa Brdo-Brijuni: Važno je zajedničko djelovanje u svim oblastima
Foto: Predsjedništvo BiH
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je tokom sastanka sa liderima država zapadnog Balkana u Tivtu (Crna Gora), a u okviru procesa Brdo-Brijuni, govorio o temama s kojima se suočava naša regija, kao što su EU integracije, klimatske promjene i regionalni odnosi.

U izjavi za Fenu, kazao je da je naglasio važnost zajedničkog djelovanja u ovim oblastima, ističući potrebu za jačanjem saradnje u cilju očuvanja stabilnosti.

- Više od 25 godina govorimo o regionalnoj saradnji koja bi prevazišla izazove koji su pred nama. Ipak, moglo bi se još mnogo toga reći o tome kako politički stojimo međusobno naspram preuzetih obaveza unutar regionalnih inicijativa poput CEFTA-e, RCC-a, transportne i energetske zajednice jugoistočne Evrope, no otišli bismo preduboko u diskusiji - dodao je Komšić.

Istakao je da bavljenje dubinom tih tema, koje bi mogle unaprijediti pomirenje i stabilnost, nažalost, jednostavno ne odgovara političkoj realnosti.

- Našom političkom realnošću dominiraju teme naroužavanja, uvođenja obaveznog služenja vojnih rokova, uplitanje u unutrašnja pitanja drugih država, kreiranje sigurnosnih izazova u regionu, negiranje presuda međunarodnih sudova i slične teme koje su većinom godine u dnevnoj ponudi političkih zbivanja u regionu. Volio bih da je realnost drugačija, ali sada to nije tako - kazao je Komšić nakon sastanaka Brdo-brijuni.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo