08.10.2024 / 14:39 BiH - Općina Stari Grad

Čengić traži intervenciju: Klizišta prijete zbog gradnje i nelegalnih objekata

Čengić traži intervenciju: Klizišta prijete zbog gradnje i nelegalnih objekata
Foto: Facebook

Načelnik Općine Stari Grad, Irfan Čengić, održao je danas konferenciju za medije kako bi upozorio na potencijalnu prijetnju od klizišta na području Bistričkog potoka.

Problem je povezan s izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa "Trebević Hills", koji se nalazi na Zlatištu.

Čengić je naglasio da je Općina već 2022. godine, dok je na čelu bio bivši načelnik, pokrenula raspravu o nepravilnostima vezanim za Bistrički potok.

"Imamo dva ključna problema", istakao je. "Prvi je što dio Trebevića pripada entitetu RS, a drugi je da gradnja izaziva pojavu klizišta."

Načelnik je najavio da će tražiti sastanak s Kantonalnim štabom civilne zaštite kako bi se izdalo upozorenje stanovništvu, posebno onima koji borave u nelegalnim objektima koji nisu prošli potrebne procedure niti imaju dozvole za stanovanje. "Potrebno je uključiti kantonalne i federalne organe, jer ne možemo djelovati samostalno s obzirom na to da je dio objekta smješten u FBiH, a dio u RS," dodao je.

Osim problema klizišta, Čengić je ukazao i na situaciju s kamenolomom smještenim na ulazu u Sarajevo sa Pala. Prema podacima s katastar.ba, kamenolom je ušao u područje Sarajevo šuma, a postoji sumnja da nema odgovarajuću dozvolu Kantona za rad. Općina Stari Grad već je ranije tražila inspekcijski pregled tog područja.

Čengić je dodao da kompleks "Trebević Hills" ima sve potrebne građevinske dozvole. Međutim, upozorio je na činjenicu da se u Kantonu Sarajevo trenutno nalazi oko 14.000 nelegalnih objekata, od kojih će neki morati biti srušeni, dok će se drugi pokušati legalizirati.

"Također, Trebević ima dva nivoa zaštite. U FBiH se ne može ništa graditi dok ne bude proglašen kao zaštićeno područje. Općina Stari Grad nije izdala dozvole za gradnju na tim lokalitetima", pojasnio je načelnik.

Zaključio je da se mora putem FUCZ koordinirati s nadležnima iz RS kako bi se izradio plan za sprečavanje klizišta, te je pozvao kantonalne institucije da preduzmu potrebne korake. Kamenolomi i nelegalno odlaganje otpada dodatno pogoršavaju situaciju, upozorio je Čengić, napominjući da se problem ignoriše sve dok ne dođe do katastrofe.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo