08.10.2024 / 13:00 Kultura - Došli do zida

Od predizbornih obećanja do zatvaranja biblioteke: Radnici NUB-a obustavili pružanje usluga!

Od predizbornih obećanja do zatvaranja biblioteke: Radnici NUB-a obustavili pružanje usluga!
Foto: Arhiva
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) obavještava javnost, izdavače, akademsku zajednicu i svoje korisnike da, zbog nedostatka upravljačke strukture, od danas nije u mogućnosti pružati usluge.

Više od mjesec dana prošlo je od kada institucija nema direktora niti upravni i nadzorni odbor, što je blokiralo sve radne procese i osnovne funkcije.

"Radnici su prepušteni sami sebi, jer nema ovlaštenog potpisnika za plate, doprinose, naknade za prevoz, režije, ugovore s dobavljačima i sve druge vrste dokumentacije. S obzirom na to, od danas se NUBBiH nalazi u potpunoj finansijskoj i pravnoj blokadi i neće biti u mogućnosti pružati usluge građanima, izdavačima i akademskoj zajednici dok se ne imenuje upravljačka struktura", ističu iz NUB-a te dodaju da iako su Vlada Federacije BiH, resorna ministarstva i Ministarstvo civilnih poslova BiH ranije obećali rješenje ovog problema, do sada nije postignut nikakav napredak.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je uputilo informaciju prema Ministarstvu civilnih poslova BIH o stanju u NUBBiH te tražilo imenovanje prokuriste.

Ministarstvo civilnih poslova BIH je u proteklom periodu pripremilo Zaključak kojim se Vladi FBiH daje saglasnost i prijedlog imenovanja upravljačke strukture, međutim zbog politike vladajućih struktura u Vijeću ministara BIH problem NUBBiH još uvijek nije došao na dnevni red Vijeća ministara BiH, a pitanje je da li će ikako i doći.

Nedostatak upravljačke strukture dovodi biblioteku na ivicu gašenja, čime će građani Bosne i Hercegovine izgubiti pristup ključnim naučnim i kulturnim resursima.

Kolektiv nUB-a zahtijeva od Vijeća ministara BIH, Vlade FBiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Federalnog ministarstva kulture i sporta i da hitno riješe problem NUBBiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo