08.10.2024 / 06:00 BiH - Srebrni grad

Srebrenička lijepa priča: Kod Avde Purkovića su svi dobrodošli

Srebrenica dan nakon izbora je ponovo ostala pusta. Većina glasača koji su i odlučili ove izbore su otišli svojim kućama, najčešće u Srbiju.

Oni koji ovdje ostaju raditi i živjeti, kažu, kako je tako nakon svakih izbora. Činjenično i praktično, Srebrenica je pust grad. Jedan od onih koji ovdje živi i radi je Avdo Porković, vlasnik restorana i hostela „Silver City“.

Kaže da su se u Srebrenicu vratili 2002. godine, a posao pokrenuli vlastitim sredstvima, bez bilo kakvih donacija, subvencija i novčanih podrški.

„Vlast nam je pomogla na način da su nam dovodili goste koji im dođu u neku od posjeta. Ti gosti su boravili kod nas, borave i danas kada dođu u Srebrenicu. Meni je drago da smo mi sve uradili svojim radom i trudom, jer danas nemamo tu neku obavezu prema bilo kome. Ne osjećamo dug“, ističe Purković za Vijesti.ba.

Srebrenica je jučer dobila novog načelnika, Miloš Vučić će u naredne četiri godine obavljati funkciju načelnika. Purković se nada napretku za opštinu u kojoj živi.

„Ja se nadam da će novi načelnik uspostaviti saradnju sa bošnjačkim političarima. Nama je ovdje najvažnije da dođu neki novi investitori, da se poboljša sveukupno stanje u Srebrenici. Ovdje su ljudi do 2008. godine imali elan da se vrate na svoje i da ovdje žive. Međutim, vlast je u ljudima ubila sav moral i entuzijazam da žive na svojoj djedovini“, dodaje naš sagovornik.

Purković kroz posao sarađuje sa svima, Srbima, Bošnjacima. Kaže da tu ne postoje nikakve ni tenzije niti problemi.

„Ta saradnja je sasvim normalna. Bez ijednog problema. Svi problemi koji se ovdje dešavaju uzrokovani su politikom i političarima“, dodaje Purković.

Avdo danas radi i opstaje, gosti mu dolaze iz cijelog svijeta. Kaže da ih domaćinskim odnosom pokušava zadržati i privoliti da dođu ponovo.

„Moj objekat nije hotel sa pet zvjezdica. Mi gostima pružamo domaćinsku, kućnu i prijateljsku atmosferu. To naši gosti prepoznaju i vraćaju nam se rado“, kaže nam Purnović.

Njegova ambicija je od naredne godine, u saradnji sa Turističkom zajednicom, organizovati izlete u kanjon Drine i vožnju brodicama. Cilj je prikazati Srebrenicu u ljepšem svjetlu, svjetlu koje još uvijek nije upaljeno.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo