07.10.2024 / 15:28 BiH - Alexander Kasanof

Važan američki zvaničnik stigao u Sarajevo: Održan niz sastanaka

Važan američki zvaničnik stigao u Sarajevo: Održan niz sastanaka
Foto: X

Američki izaslanik za Balkan Alexander Kasanof stigao je danas u Sarajevo, gdje se sastao sa nizom sastanaka sa bh. zvaničnicima i međunarodnim predstavnicima. 

"Zajedno s ambasadorom Murphyjem, Kasanof se sastao sa Predsjedništvom BiH kako bi ponovio podršku Sjedinjenih Američkih Država euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, što zahtijeva da lideri i institucije rade zajedno kako bi osigurali sprovođenje svih neophodnih reformi"m stoji u saopćenju američke ambasade u Sarajevu.

Oni su ponudili američku pomoć vlastima u njihovim naporima oporavka od velike štete uzrokovane poplavama u središnjem dijelu zemlje.

Također su naglasili nepokolebljivu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

"Na sastanku s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, Kasanof i ambasador Murphy razgovarali su o zajedničkoj zabrinutosti zbog malignog utjecaja u regiji i njegovih posljedica na euroatlantski put BiH, kao i na sigurnost i prosperitet svih građana BiH", poručeno je iz ambasade.

Kako je saopćeno iz ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na reformski proces i ekonomsku sigurnost.

Ministar Konaković upoznao je sagovornika sa situacijom na poplavljenim područjima BiH, provedbi Lokalnih izbora te izazovima s kojima se naša zemlja suočava na europskom putu.

Zamjenik Kasanof je naglasio kako održavanje Lokalnih izbora 6. oktobra predstavlja značaj korak u razvoju demokratskog društva BiH, posebno kada je riječ o uvođenju novih tehnologija u izbornom procesu. Istaknuo je da se od naše zemlje, nakon Lokalnih izbora, očekuje nastavak ozbiljnog reformskog procesa.

Sagovornici su se složili da je potrebno treba učiniti dodatne napore u ispunjavanju obaveza koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom u kontekstu ekonomskih reformi i Plana rasta EU za Zapadni Balkan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo