07.10.2024 / 10:54 Izbori 2024 - Lokalni izbori

RS: SNSD dominira, ali Stanivuković zadržava Banja Luku

RS: SNSD dominira, ali Stanivuković zadržava Banja Luku
Foto: Facebook
U bh. entitetu RS, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ostvario je uvjerljive pobjede u 70 posto općina i gradova. Prema riječima Radovana Kovačevića, predsjednika izbornog štaba SNSD-a, njihovi kandidati su pobijedili u 45 općina i gradova.

Međutim, uprkos ovim uspjesima, SNSD nije uspio osvojiti gradonačelničku poziciju u Banjoj Luci u kojoj je gradonačelničku poziciju zadržao Draško Stanivuković, kandidat Partije demokratskog progresa (PDP).

S druge strane, SNSD je ostvario značajne pobjede u više općina RS. Mladen Đurević pobijedio je u Višegradu s 3.215 glasova, zadržavši poziciju načelnika. Njegov najbliži protivnik, Sava Savić (Narodni front – Jelena Trivić), dobio je 695 glasova. Mila Petković ostaje načelnica općine Novo Goražde sa 504 glasa, dok je Dragoljub Bogdanović pobijedio u Rudom s 1.124 glasa.

U općini Foča, Milan Vukadinović osvojio je novi mandat s 4.647 glasova, pobijedivši Ognjena Bodirogu iz SDS-a, koji je dobio 4.000 glasova. U Rogatici, Ninoslav Perić (SNSD) uvjerljivo je pobijedio sa 3.591 glasom, dok je njegova protivnica Željka Ikovnić iz SDS-a dobila 1.793 glasa.

Milorad Dodik je izjavio da je ovo najbolji rezultat SNSD-a na izborima, naglasivši kako će stranka nastaviti jačati svoju političku dominaciju u RS.

Prebrojavanje glasova još uvijek traje, a očekuje se da će SIP BiH nove rezultate prikazati u 15 sati. Hoće li se pojaviti nova iznenađenja i promjene u trenutnom poretku, saznat ćemo uskoro.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo