04.10.2024 / 13:59 BiH - Zbog poplava

Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije

Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije
Foto: FENA
Zamjenik premijera Federacije BiH Vojin Mijatović izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH na vanrednoj telefonskoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije.

Istakao je da je formiran krizni štab Vlade koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordinira aktivnosti na spašavanju.

Mijatović je naglasio da je Federalna uprava civilne zaštite zadužena da na zahtjev kantonalnih štabova CZ angažuje specijalizovane jedinice i da ljudski i materijalno-tehnički resursi budu stavljeni na raspolaganje za pomoć ugroženim područjima.

Na podračunu za spašavanje postoji 20 miliona KM, a dodatna sredstva će se, po potrebi, izdvojiti iz budžetske rezerve, poručio je Mijatović, uz informaciju da je formiran Krizni štab zadužen za koordinaciju sa Civilnom zaštitom FBiH.

Zamjenik premijera FBiH je dodao da su spasilački timovi i oprema iz Kantona Sarajevo već na raspolaganju, uključujući mobilna skloništa i robne rezerve FBiH i KS. On je apelovao na građane da ostanu pribrani i da svi ugroženi kontaktiraju Civilnu zaštitu putem broja 121. Naveo da je premijer Nermin Nikšić sa dijelom ministara na terenu i da će im se ostatak Vlade pridružiti nakon konferencije za medije.

Mijatović je dodao da je sada najvažnije spasiti ljude za kojima se još uvijek traga.

Rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite Aldin Brašnić izjavio je kako je donesena naredba za angažovanje Civilne zaštite Kantona Sarajevo koja će poslati potrebnu mehanizaciju na područje Jablanice.

"Mehanizacija Oružanih snaga BiH sa teškim mašinama već je na terenu, a putevi su uglavnom prohodni, iako su neka mjesta još uvijek nepristupačna. Broj žrtava poplava u Hercegovačko-neretvanskom kantonu trenutno iznosi 14, a za nestalim osobama je pokrenuta potraga, uz angažman specijalnih jedinica MUP-a", dodao je.

Brašnić je dodao da je evakuacija ugroženih stanovnika prioritet spasilačke akcije, te da Crveni križ aktivno radi na zbrinjavanju evakuisanih ljudi koji su smješteni u školama i drugim objektima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo