04.10.2024 / 10:09 Fudbal - Nacionalni koeficijent

Borac radi dobru stvar za BiH, bolji smo od Srbije i Izraela

Borac radi dobru stvar za BiH, bolji smo od Srbije i Izraela
Foto: X
Banjalučki Borac je osvojenim bodom protiv Panathinaikosa napravio dobar posao za nacionalni koeficijent naše zemlje.

Bosna i Hercegovina je, gledajući ovu sezonu, trenutno bolja od Srbije i Izraela. Ponajviše zahvaljujući odličnim rezultatima banjalučkog Borca, Bosna i Hercegovina je trenutno na koeficijentu 2.000 i svaki novi bod aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine dodatno će značiti za nacionalni koeficijent.

Usporedbe radi, Srbija, koja je ove godine imala pet predstavnika u Evropi od čega su dva aktivna (Crvena zvezda i TSC), trenutno je na 1.900, dok Izrael, koji je 13. po nacionalnom koeficijentu, ima 1.875 bodova na četiri kluba.

Gledajući samo ovu sezonu, Bosna i Hercegovina je skočila na 35. mjesto, a imamo priliku da još napredujemo jer bilo koji naredni pozitivan rezultat Borca u Konferencijskoj ligi bi značio da preskačemo i Kosovo na 34. poziciji koji ima također 2.000, ali Kosovo nema više predstavnika u Evropi ove sezone.

U kvalifikacijama remi nosi 0.500, a pobjeda 1.000, dok u ligaškoj fazi remi nosi 1.000, a pobjeda 2.000. Dakle remi protiv Panathinaikosa ravan je nekoj pobjedi u kvalifikacijama.

Kada bi Borac ostvario još jednu pobjedu do kraja ligaške faze, a ima odigrati još pet utakmica, mogla bi Bosna i Hercegovina sa koeficijentom 2.500 da se probije i do 25. mjesta što bi bio ubjedljivo najbolji poslijeratni plasman naših klubova.

Ukupno gledajući, Bosna i Hercegovina je ukupno na 40. mjestu sa koeficijentom 10.500, a u ovom kolu nas je prestigao Kazahstan koji također ima jedan klub u takmičenju i sada je na 10.625 bodova.

Bosna i Hercegovina je i u igri za 32. mjesto na konačnoj tabeli koeficijenata pred sezonu 2025/2026, a 32. mjesto donosi klub u pretkolu Evropa lige. I tu je došlo do promjene, a na 32. mjestu je sada Republika Irska sa 12.250, koja je preskočila Kosovo.

Borac će u nastavku takmičenja igrati protiv APOEL-a (u gostima), Vikingura (u gostima), LASK-a (kući), Shamrocka (u gostima) i Omonije (kući), pa je sasvim realno očekivati još koji bod na kontu bh. prvaka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo