04.10.2024 / 08:55 Crna hronika - Usljed poplava

FOTO&VIDEO / Katastrofalni prizori iz Fojnice: Putevi neprohodni, voda u podrumima i kućama

Jutros su snažne padavine izazvale velike poplave koje su zahvatile Fojnicu, Kiseljak, Kreševo i brojne druge gradove u Bosni i Hercegovini. U Fojnici, situacija je posebno teška u naseljima Pločari, Zimije i Ostružnica, dok je najkritičnija u Gojevićima.

Ceste su izrovljene, a lokalni putevi su gotovo neprohodni, što dodatno otežava pristup naselju.

"Voda je ušla u podrume i prizemlja kuća, situacija je veoma teška. Ceste su uništene, a prilaz naselju postaje nemoguć", izjavio je jedan od stanovnika Dusine, piše Mahalla.ba.

Zbog obilnih padavina, rijeke su se izlile iz svojih korita, uzrokujući poplave koje su opasno ugrozile saobraćaj, imovinu i živote stanovništva. Policija je iz predostrožnosti zatvorila most kod Alaupovke, zabranivši prolazak vozila prema Gojevićima, jer je situacija u tom naselju ocijenjena kao najteža. Na samom mostu na Alaupovci došlo je do odrona, zbog čega je jedna strana ceste zatvorena, dodatno otežavajući pristup kritičnim područjima.

Stanovnici pogođenih naselja upozoreni su da se ne kreću bez prijeke potrebe i da prate upute nadležnih službi. Lokalni vatrogasci i pripadnici civilne zaštite već su na terenu, a spasilačke ekipe ulažu maksimalne napore da osiguraju evakuaciju i zaštitu imovine.

“Poplave su iznenadile mnoge, iako su prognoze najavljivale obilne padavine. Na terenu je situacija vrlo ozbiljna, posebno u Gojevićima, gdje je voda dosegnula alarmantne nivoe”, izjavio je jedan od pripadnika Civilne zaštite.

Rijeka Fojnica 04.10.2024.

Posted by Poca Hontas on Thursday, October 3, 2024

U narednim satima očekuju se nove padavine, što dodatno povećava zabrinutost stanovništva. Nadležne službe pozivaju građane na oprez i savjetuju da izbjegavaju područja koja su pod vodom dok se situacija ne stabilizira, piše Mahalla.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo