03.10.2024 / 07:14 Svijet - Vođa Hezbolaha

Nasrallah pristao na prekid vatre par dana prije ubistva

Nasrallah pristao na prekid vatre par dana prije ubistva
Foto: Agencije
Ministar vanjskih poslova Libana tvrdi da je vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah pristao na 21-dnevni prekid vatre koji su predlagale SAD i Francuska samo nekoliko dana prije nego što ga je Izrael ubio u napadu na Bejrut.

"Nasrallah se složio, složio se", rekao je Abdallah Bou Habib u intervjuu za CNN emitiran sinoć.

Nastavio je:

"Složili smo se u potpunosti. Liban je pristao na prekid vatre, ali u dogovoru s Hezbollahom. Predsjednik Libanskog zastupničkog doma Nabih Berri konsultovao se s Hezbolahom i mi smo obavijestili Amerikance i Francuze. I rekli su nam da se Netanyahu također složio s izjavom koju su objavila oba predsjednika - Biden i Macron", dodao je.

Habib je rekao da je viši savjetnik Bijele kuće Amos Hochstein tada trebao otići u Liban kako bi pregovarao o prekidu vatre.

"Rekli su nam da se Netanyahu složio s tim i tako smo također dobili saglasnost Hezbolaha. Znate što se dogodilo od tada", rekao je.

Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian rekao je u nedjelju da se Iran suzdržao od osvete za izraelsko ubistvo lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu zbog "potpuno lažnih" obećanja SAD-a i Evrope da je primirje u Gazi neizbježno.

"Dati više vremena takvim kriminalcima samo će ih ohrabriti da počine još više zločina", rekao je na sjednici vlade.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, također je bio duboko uključen u situaciju. Prema izvještajima tri iranska izvora, Hamenei je poslao poruku Nasrallahu nekoliko dana prije njegovog ubistva, upozoravajući ga da napusti Liban zbog ozbiljnih prijetnji po njegov život.

Hamenei je poslao visoko rangiranog zapovjednika Iranske revolucionarne garde, brigadnog generala Abbasa Nilforoushana, da lično prenese poruku Nasrallahu. U poruci se tvrdilo da izraelske obavještajne službe imaju agente unutar Hezbollaha i da planiraju atentat na Nasrallaha. Nilforoushan je bio s Nasrallahom u bunkeru kada je izraelski napad pogodio Bejrut, i obojica su poginuli u tom napadu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo