02.10.2024 / 14:34 BiH - Mostar

Sindikati obrazovanja HNK protestnom šetnjom obilježili Dan učitelja

Sindikati obrazovanja HNK protestnom šetnjom obilježili Dan učitelja
Foto: FENA

Sindikati osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i mostarskog sveučilišta obilježili su Dan učitelja (5. oktobra) protestnom šetnjom ističući kako prosvjetna struka nikada nije bila ovako degradirana te da kantonalna Vlada ima ignorantski odnos prema njihovim zahtjevima i da nema sluha za povećanje plaća.

Po riječima predsjednika Sindikata srednjih škola HNK Josipa Milića, ovo je prvi put otkako postoje sindikati u HNK da se Dan učitelj, nažalost, obilježava na ovaj način - prosvjedom nezadovoljstva.

- Ovim prosvjedom iskazujemo naše frustracije i ogorčenost na postupke kantonalne Vlade s obzirom na to da nam je Vlada, između svega ostalog, i zakonom, odnosno sudom, zabranila štrajk. Naše sindikalne aktivnosti su počele još u 12. mjesecu prošle godine kada smo počeli štrajk upozorenja i prosvjed nezadovoljni tadašnjim stanjem. Stanje se dalje pogoršavalo tokom proljeća, da bi na jesen kulminiralo odlukom Vlade da nemamo pravo ni na štrajk. Znači time smo potpuno degradirani i derogirani u društvu i dobili smo jedno mjesto koje mislimo da prosvjeti ne pripada - naglasio je Milić.

Nadalje je dodao kako traže dostojanstvo te da budu vrjednovani u skladu sa njihovim kvalifikacijama, a ne da se ponižavaju i degradiraju, naglasivši kako gore kantonalne Vlade od ove, nažalost, nije bilo svih ovih godina od kada postoji.

- Obrazovanje im je na zadnjem mjestu, što pokazuje statistika. Od svih deset kantona plaće prosvjetara u HNK su na zadnjem ili predzadnjem mjestu, dok su plaće ministara i premijerke najveće. Mi smo sa starom vladom bili dogovorili još u 11. mjesecu prošle godine povećanje plaće od nekih 15 posto što bi išlo kroz dva obroka, i to prvi put sedam posto, a drugi osam posto. To je ono što bi mi kod svog članstva vjerovatno uspjeli progurati i što bi naše članstvo zadovoljilo. Dolaskom nove vlasti situacija se promijenila - naglasio je Milić.

Napomenuo je kako su preko advokata uputili žalbu na odluku Općinskog suda višoj instanci, tako da u roku od 15 dana očekuju konačnu odluku Kantonalnog suda.

Goran Miličević, predsjednik Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona istakao je kako je ovo četvrti protest prosvjetara u manje od godinu dana.

- Ovo je četvrti protest u manje od godinu dana ovoj našoj bešćutnoj vladi koja nema osjećaja za probleme u obrazovanju, da su ljudi nezadovoljni. Optužuju nas da mi uništavamo obrazovanje u ovom kantonu, u stvari oni to čine preko nezadovoljnih radnika u obrazovanju. S nama ne razgovaraju, ne dogovaramo se, bitno im je samo da prođu ovi izbori i da se mogu zabaviti sa svojim foteljama. Nažalost, to je tako, ali mi ne odustajemo i ovaj protest nije tačka - poručio je Miličević.

Podršku kolegama pružio je i Sindikat Sveučilišta u Mostaru čiji je predstavnik Dragan Katić kazao kako su danas tu da bi iskazali solidarnost i podršku sindikatima srednjih i osnovnih škola te izrazili nezadovoljstvo materijalnim položajem i statusom radnika u obrazovanju, uključujući i visoko obrazovanje.

- U proteklom razdoblju smo putem nekoliko saopćenja za medije ukazivali na loš status i materijalni položaj djelatnika Sveučilišta u Mostaru, koji su diskriminirani, degradirani i obespravljeni. Visoko obrazovanje je u nadležnosti kantona. Sukladno zakonom o visokom obrazovanju HNK, kanton je imao obavezu preuzeti osnivačka prava na Sveučilištu, što nije urađeno. Također, Sveučilište je imalo obavezu riješiti finansiranje iz proračuna, što također, nije urađeno. Postavljamo pitanje kako se godinama ne rješava strateški problem finansiranja mostarskog sveučilišta, jedinog sveučilišta na hrvatskom jeziku i jedinog javnog sveučilišta u BiH koji se ne finansira iz proračuna. Želimo poručiti Vladi HNK i svima nadležnim da napokon krenu rješavati gorući problem, a to je Sveučilište u Mostaru - naglasio je Katić.

Uz iskazano nezadovoljstvo odnosom prema prosvjetnim radnicima, predsjednica Sindikata za srednje i visoko obrazovanje HNK-a Edina Čomić istakla je kako prosvjetari sistematski pregled nisu imali još od 2010. godine.

- Zakoračili smo u deseti mjesec koji je mjesec borbe protiv raka dojke. To ću povezati sa jednim našim pravom koji ne možemo ostvariti, a to je sistematski pregled koji nemamo od 2010. godine u školama gdje 80 posto populacije čine žene. Toliko naša vlast brine o nama, još kažu da ispunjavaju sve odredbe kolektivnog ugovora, a tamo stoji sistematski pregled u pet godina, a mi ga nismo imali od 2010. Vratili smo se u učionice, ali nastavljamo našu borbu - poručila je Čomić.

Protestna šetnja prosvjetara održana je od Kantarevca, preko Rondoa do zgrade kantonalne Vlade u Mostaru, a pridružio joj se i Jedinstveni sindikat državnih službenika i namještenika pravosuđa HNK.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo