02.10.2024 / 14:30 BiH - Sarajevo

Uručene nagrade najboljim nastavnicima općine Centar

Uručene nagrade najboljim nastavnicima općine Centar
Foto: Vijesti.ba

Povodom obilježavanja Svjetskog dana nastavnika danas je u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina upriličena svečana manifestacija za najbolje nastavnike dvanaest osnovnih škola sa Centra, kao i iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju.

Na današnjoj manifestaciji načelnik Općine Centar Srđan Mandić dodijelio je priznanja i nagrade nastavnicima koji su na prethodno održanim općinskim takmičenjima, pripremali ekipe učenika i osvojili jedno od prva tri mjesta.

Također, nagrade i priznanja dobili su nastavnici koji su na osnovu poziva Općine Centar, a u skladu sa kriterijima prepoznati kao osobe koje su svojim radom dale poseban doprinos unapređenju nastavnog procesa. Na osnovu navedenih kriterija uposlenici i stručni saradnici svih osnovnih škola imali su priliku aplicirati na poziv Općine. U skladu s tim, odabrani su najuspješniji kandidati.

Načelnik Mandić je čestitao međunarodni praznik nastavnicima naglasivši da je njihova uloga u društvu nemjerljiva i da zaslužuju veliko poštovanje.
-Želim se najiskrenije i od srca zahvaliti na saradnji koju smo imale protekle četiri godine. Mislim da smo podigli ljestvicu i da smo pokazali da lokalna zajednica i škole, zajedno sa ministarstvima mogu puno toga zajedno uraditi za naše učenike. Vaš posao je jedan od najčestitijih poslova i najhumaniji. Mi imamo zlatnu djecu, a to je u pored roditelja i velikoj mjeri i vaša zasluga, poručio je načelnik Mandić.

U skladu sa kriterijima, danas je nagrađeno 11 nastavnika: Sabina Pindžo (JU OŠ “Hasan Kaimija“), Edin Smajić (JU OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“), Adisa Sokolović (JU OŠ „Isak Samokovlija“), Edina Salihbegović (JU OŠ “Musa Ćazim Ćatić“), Azra Kumro (JU OŠ “Nafija Sarajlić“), Aida Hajrić (JU OŠ “Šip“), Dajana Softić (OŠ KŠC “Sv. Josip“), Alma Alispahić (JU OŠ „Safvet-beg Bašagić“), Belma Hamzić (JU OŠ „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“), Dževad Džafić (JU OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“) i Amina Kamarić (JU OŠ „Hasan Kikić“).

Za poseban doprinos unapređenju nastavnog procesa Općina Centar Sarajevo posthumno je dodijelila priznanje najuspješnijem nastavniku Jasminu Smajloviću.

Jasmin je radio kao redovan nastavnik tehničkog odgoja i informatike u Osnovnoj školi „Alija Nametak“, priznanje je primila supruga Amela Smajlović.

Svjetski dan učitelja/nastavnika obilježava se svake godine 5. oktobra, a taj dan je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni. Svjetski dan učitelja/nastavnika proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo