02.10.2024 / 14:18 BiH - Potvrđeno

SIPA u objektima Oružanih snaga, provjerava se stepen prijetnje

SIPA u objektima Oružanih snaga, provjerava se stepen prijetnje

Nakon dojave o postavljenoj bombi u prostorijama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pripadnici Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) su na terenu i provode mjere sigurnosti.

- Počev od prve dojave o navodno postavljenoj bombi u prostorijama Aerodroma Sarajevo, tržnih centara, škola na području Kantona Sarajevo, Predsjedništva BiH, jučer smo dobili dojavu o mogućoj, postavljenoj bombi u prostorijama Oružanih snaga BiH – potvrdila je za Fenu glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

Aktivnosti se provode po nalogu i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH.

- Provodimo mjere i radnje koje se odnose na vršenje uviđaja i mogućeg otkrivanja, odnosno provođenja aktivnosti u cilju pronalaska IP adrese sa koje se šalju ove dojave – kazala je Miovčić.

S tim u vezi, dodala je, jučer su obavijestili Oružane snage BiH, policijske agencije u Bosni i Hercegovini, Obaviješteno sigurnosnu agenciju, NATO, FBI-a i Europol.

SIPA provodi aktivnosti iz svoje nadležnosti, izlazi na teren kako bi došli do informacija.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je naredio da se uvedu povišene mjere osiguranja za objekte komandi, jedinica, objekata i skladišta naoružanja i municija u sastavu Oružanih snaga BiH.

Istakao je da su mjere preventivnog karaktera i biće na snazi do daljnjeg.

- Građani u Bosni i Hercegovini ne treba da strahuju, sigurnosna situacija u našoj zemlji je stabilna i nema nikakvih informacija ni naznaka da će doći do njenog narušavanja.

Povišene mjere sigurnosti se isključivo odnose na vojne objekte.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo