02.10.2024 / 09:42 BiH - Kilometar za život!

Vatrogasac i nastavnik Jasmin Žigić 5. oktobra trči ultra maraton i prikuplja novac za liječenje bh. građana

Vatrogasac i nastavnik Jasmin Žigić 5. oktobra trči ultra maraton i prikuplja novac za liječenje bh. građana
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Vatrogasnog društva Vogošća Jasmin Žigić 5. oktoba planira da učestvuje na ultra maraton trci na Vilsonovom šetalištu u organizaciji Dečki U Plavom, a sve u sklopu projekta Vatrogasno Društvo Vogošća i Pomozi.ba pod nazivom "Kupi kilometar spasi život" koji ima za cilj prikupljanje novčanih sredstava u fond za liječenje BiH građana kao i pomoć preko poziva na 17021.

"Najteže je ostalo za kraj, kao trešnjica na torti, a završavamo projekat uz Dečki u plavom simbolično, jer smo sa njihovom trkom na Sarajevo Marathonu i počeli nekad u maju", kaže Žigić.

"Trčali smo i prodavali kilometre na 5K, 10K i 21K cestovnim trkama, trčali smo i trail na Igmanu i uživali u prirodi i gradovima naše Bosne i Hercegovine, trčalo se i po vrelom asfaltu i na +37°C, a hladili se u Neretvi i Drini.

Prodavali smo kilometre trčanjem, ali i prodavali stepenice penjanjem na najvećem neboderu u Bosni. Hodali smo također, kao i ostali da saberemo snagu i dođemo do daha da završimo planirane trke. I tako, došlo je i vrijeme da trčimo "malo" duže nego inače, da probamo prodati što više sati, minuta i sekundi i pokušamo izdržati još ovaj izazov, još ovu trku", poručuje Žigić.

S obzirom da se trka poklapa sa obilježavanjem međunarodnog Dana učitelja 5. oktobra, Žigiću je pripala ujedno i čast da u ovoj trci pored toga što predstavlja vatrogasce jednog od najboljih vatrogasnih društava u Kantonu, da predstavlja ujedno i prosvjetne radnike jer je njegov primarni posao upravo takav, nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja,- koji je jako blizak i sličan onome što radi kao i volonter/dobrovoljac u Vatrogasno Društvo Vogošća.

"Ovim putem pozivam sve moje kolegice i kolege iz prosvjete kao i kolegice i kolege profesore i nastavnike TIZO u Sarajevu, a i šire i sve moje kolege i kolegice, dobrovoljne i profesionalne vatrogasce da se ugrade u ovaj humani projekat koji ima jedan jedini cilj - pomoći drugome u potrebi.

Pozvao je i humanitarna udruženja, sportske klubove, fondacije, firme, privatnike i poduzetnike da pomognu ovaj projekat.

Radio M i portal Vijesti.ba su medijski partneri ovog projekta.


Humanitarni broj telefona: 17021


Uplate se mogu izvršiti na žiro račun:
338-720-223-456-6887
Svrha: Kilometar za život!

 


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo