02.10.2024 / 07:33 Svijet - Ključna pitanja

Vance i Walz u prvoj debati: Bez oštrih uvreda, ali s jasnim razlikama

Vance i Walz u prvoj debati: Bez oštrih uvreda, ali s jasnim razlikama
Foto: CNN

Republikanski i demokratski predsjednički kandidati, senator JD Vance i guverner savezne države Minnesote Tim Walz, suprotstavili su se u prvoj i vjerojatno jedinoj debati prije američkih predsjedničkih izbora koji će se održati 5. novembra.

Očekivano, teme su uključivale ekonomiju, migraciju, abortus i slično, a dvojica potpredsjedničkih kandidata su, manje-više, čvrsto i nepokolebljivo branila svoje politike i do sada poznata stajališta predsjedničkih kandidata čiji su izborni partneri.

JD Vance i Walz su odgovarali na pitanja i ponudili svoja gledanja i rješenja oko krize na Bliskom istoku, imigracije, poreza, pobačaja, klimatskih promjena i privrede, ali je cijela debata protekla, po ocjenama mnogih, vrlo demokratski, i civilizirano, uglavnom bez upadica u riječ i zasigurno bez osobnih uvreda.

Kako su izvijestile agencije, ton je tokom cijele debate bio vrlo profesionalan i nerijetko srdačan. Američki Time u svojoj analizi piše da je "Vance pobijedio Walza u debati koja neće znatno usmjeriti predsjedničku utrku".

Senator Vance više puta je pitao Walza zašto potpredsjednica i demokratski predsjednički kandidat, Kamala Harris, nije učinila više tokom protekle tri godine kao potpredsjednica, posebno u vezi inflacije i ozbiljne imigracijske krize.

"Ako Kamala Harris ima tako sjajne planove za rješavanje problema srednje klase, onda je puno toga trebala napraviti u protekle tri i pol godine, a ne sada kada traži unapređenje, već dok je obavljala posao koji joj je povjeren od američkog naroda prije tri i pol godine", rekao je senator Vance.

S druge strane, Tim Walz opisao je Trumpa kao nestabilnog vođu koji daje prednost milijarderima. Walz je također optužio Trumpa da je izvršio pritisak na republikance u Kongresu da ne pristanu na dvostranački zakon o sigurnosti granica početkom ove godine, što je praktički neutraliziralo Vanceovu kritiku trenutne administracije, koja je, prema njegovim riječima, svojom politikom omogućila masovan priljev ilegalnih migranata u SAD bez kontrole posljednjih nekoliko godina.

"Većina nas želi riješiti ovaj problem", dodao je Walz o imigraciji. "Donald Trump je imao četiri godine da to učini i obećao vam je, Amerikancima, da će to biti lako."

Debata u CBS-ovom studiju u New Yorku započela je pitanjima o eskalaciji krize na Bliskom istoku, nakon što je Izrael nastavio napade na južni Libanon, a Iran izveo raketne napade na Izrael.

Walz je rekao da je Trump previše "nestabilan" i naklonjen moćnicima da bi mu se moglo vjerovati da će uspješno rješavati rastući sukob, na što je Vance odgovorio da je Trump učinio svijet sigurnijim tokom svog mandata, kad praktički nije bilo većih ratnih sukoba.

Na pitanje bi li podržao preventivni napad Izraela na Iran, Vance je izjavio da bi u takvoj situaciji trebalo vjerovati prosudbi Izraela, dok Walz nije dao izravan odgovor.

I Walz, 60-godišnji liberalni guverner Minnesote i bivši srednjoškolski profesor, i Vance, 40-godišnji autor bestselera i konzervativni senator iz Ohija, predstavili su se kao tipični sinovi američkog Srednjeg zapada, no s dijametralno suprotnim stavovima o ključnim pitanjima.

Politički analitičari kažu da potpredsjedničke debate rijetko mijenjaju ishod izbora, no čak i mala promjena u javnom mnijenju mogla bi biti presudna u ovoj predsjedničkoj utrci.

Walz je također upitan o nedavnom izvještaju prema kojem nije bio u Kini tokom nasilnog gušenja prosvjeda na Trgu Tiananmen 1989., kako je ranije tvrdio. Priznao je da je pogriješio i da je zapravo bio u Hong Kongu u to vrijeme.

Senator Vance je, pak, odgovarao na pitanja o svojim kritikama Trumpa iz 2016. godine. "Pogriješio sam tada u vezi s Donaldom Trumpom", rekao je Vance. "Vjerovao sam medijskim izvještajima koji su se pokazali netočnima."

Pitanje prava na abortus, očekivano, bilo je ključno u debati. Walz je kritizirao Trumpa zbog imenovanja trojice sudaca Vrhovnog suda, koji su donijeli odluku da se ukine pravo na abortus, što je, prema Walzu, jako naštetilo republikancima. Vance je zauzeo umjereniji ton, ističući da se protivi zabrani pobačaja na saveznoj razini i da bi svaka savezna država trebala donijeti vlastitu odluku.

Trump je tokom debate izjavio da će staviti veto na bilo kakvu zabranu pobačaja na saveznoj razini.

Walz je rekao da je demokratija "veća od pobjede na izborima" i da su "riječi predsjednika važne". Rekao je da je napad od 6. januar "bio prijetnja američkoj demokraciji na način koji dosad nije viđen" i da se očitovao zbog Trumpove nesposobnosti da prihvati da je izgubio izbore 2020.

Vance je tvrdio da je Trump želio da prosvjednici ostanu mirni 6. januar. Rekao je da vjeruje da je najveća prijetnja demokratije "prijetnja cenzure".

Walz je uputio pitanje Vanceu je li Trump izgubio izbore 2020. Vance je odbio odgovoriti, umjesto toga rekao je da je "fokusiran na budućnost". "To je užasan neodgovor", rekao je Walz.

Prema najnovijim anketama agencija Reuters i Ipsos, 51% registriranih birača ima negativno mišljenje o JD Vanceu, dok 39% na njega gleda pozitivno. Walza pozitivno ocjenjuje 44% birača, dok ih 43% ne odobrava njegov rad.

Iako Kamala Harris trenutno vodi u nacionalnim anketama, istraživanja pokazuju da su birači prilično podijeljeni u sedam ključnih saveznih država koje će odlučiti ishod izbora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo