01.10.2024 / 14:20 Ekonomija - Održan sastanak

Penzioneri Zraka traže svoja prava, ministar Lakić obećava nastavak borbe za kompaniju

Penzioneri Zraka traže svoja prava, ministar Lakić obećava nastavak borbe za kompaniju
Foto: FMERI

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je danas ponovo razgovarao s penzionerima Zraka, koji su došli da traže svoja prava i uvezivanje staža.

„Jasno smo rekli da u ovome trenutku nemamo rješenje koje bismo mogli odmah implementirati, ali da intenzivno radimo na rješavanju izvršenja sudskih presuda, odnosno stečajnog postupka i da će nam za to trebati još vremena. Nismo odustali od spašavanja Zraka, pa nećemo odustati ni od radnika koji su u ovoj kompaniji zaradili penziju“, kazao je tom prilikom ministar Lakić, te dodao:“Prethodna Vlada je 2023. otvorila stečajni postupak kompanije Zrak d.d. s tendencijom likvidacije ove kompanije. Međutim, mi to nismo prihvatili jer smo znali da Zrak ima perspektivu razvoja. Dolaskom na čelo Vlade FBiH premijer Nikšić je imao jedan cilj, zaustaviti uništenje Zraka i zaustaviti stečaj. Rezultati su za sada zadovoljavajući, ali proces još nije okončan. Za potpuni oporavak će trebati još dosta truda, ulaganja i vremena, ali je bitno da smo zaustavili gašenje ove kompanije i da imamo dobre pokazatelje.“

Prethodna vlast i prethodne uprave ove kompanije snose odgovornost za urušavanje Zraka, i to u vrijeme kada je za proizvodima namjenske industrije vladala enormna potražnja na svjetskom nivou. Umjesto da rade na profitabilnosti kompanije radili su neke druge stvari koje su dovele Zrak do stečaja.

„Njihovim radom neka se bave pravosudni organi i institucije, a mi smo svoje kapacitete usmjerili na oporavak Zraka i druge značajne projekte. I dok je 2022. godinu kompanija Zrak imala samo dva potpisana ugovora ukupne vrijednosti oko pola miliona KM, mi smo zajedno s novom upravom Zraka stvorili uslove da sada sklope ugovore vrijednosti 2 do 3 miliona KM godišnje. Radili smo i radimo na reorganizaciji Zraka kako bismo povećanjem proizvodnje i unapređenjem radnih procesa stvorili povoljne uslove za ugovaranje novih poslova koji bi ovu kompaniju, ne samo spasili, već joj omogućili da ponovo zauzme važno mjesto u sistemu namjenske industrije. Na taj način ali i na druge nacine ćemo riješiti i sredstva potrebna za penzionere Zraka i ostvarenje njihovih prava.“, istakao je ministar Lakić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo