01.10.2024 / 09:12 Regija - Video

Opozicija u Albaniji iz protesta zapalila stolice ispred parlamenta

Opozicija u Albaniji iz protesta zapalila stolice ispred parlamenta
Foto: Haberler

Poslanici albanske desne opozicije u ponedjeljak su iznijeli svoje stolice iz parlamenta i zapalili ih iz protesta zbog zatvorske kazne izrečene jednom od njihovih kolega.

Ervin Salijanji, iz najveće opozicione Demokratske partije, proglašen je prošle sedmice krivim za davanje lažnog svjedočenja u slučaju krijumčarenja droge koje je bilo usmjereno protiv brata poslanika vladajuće Socijalističke partije.

Sudije su posumnjale da su neki opozicionari napravili lažne snimke.

Opozicija je opisala Salijanjijevo hapšenje i osudu kao "slijepi čin osvete i političkog terora protiv Demokratske partije" i optužila premijera Edija Ramu da stoji iza toga.

"Nastavićemo borbu protiv Rame koji je jedini odgovoran za ovu situaciju", rekao je novinarima šef poslaničke grupe Demokratske stranke Gazmend Bardhi.

Rama je u izjavi pozdravio presudu suda u slučaju za koju je rekao da je "šokirao" javnost.

Opozicioni poslanici pozvali su građane da se 7. oktobra okupe u glavnom gradu Tirani na protestu protiv Rame.

Oni su najavili da će blokirati puteve širom zemlje.

"Bitka od 7. oktobra biće bitka naših života", rekao je u nedelju lider Demokratske partije i bivši premijer Sali Beriša (Berisha).

Beriša je u kućnom pritvoru od decembra prošle godine pod optužbom za "pasivnu korupciju", tokom njegovog mandata od 2005. do 2013.

On je odbacio optužbe protiv njega kao politički motivisane i optužio Ramu da stoji iza njih dok se Albanija sprema za parlamentarne izbore sljedeće godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo