01.10.2024 / 08:38 Regija - Podgorica

Za nasilje u školama u Crnoj Gori kazneni i prekršajni postupci

Za nasilje u školama u Crnoj Gori kazneni i prekršajni postupci
Foto: FENA

Izmjenama Općeg zakona o obrazovanju i odgoju u Crnoj Gori će prvi put biti eksplicitno definirana zabrana svakog oblika nasilja u školama kao i obveza pokretanja prekršajnog odnosno kaznenog postupaka protiv osobe koje to nasilje vrši.

Kako se navodi u Nacrtu koji je usvojen 26. septembra, izmjene Zakona imaju za cilj stvaranje uslova za osiguranje i unapređivanje kvalitete obrazovno-odgojnog rada i kvalitete realizacije standarda ocjenjivanja.

Prvi put se definiraju kriteriji za zapošljavanje nastavnika u cilju osiguranja kvalitete nastave i transparentnosti zapošljavanja u obrazovno-obrazovnim ustanovama.

"Prvi put se zakonom utvrđuje mogućnost i uslovi za procjenu kvalitete rada u slučaju kada nastavnik ne ostvaruje kvalitetu nastave u skladu s propisanim standardima, kao i slučajevima neobjektivnog ocjenjivanja učenika tokom trajanja nastave i na kraju kvalifikacijskog perioda", stoji u nacrtu.

Nadalje, precizira se da direktoru javne ustanova može prestati mandat ako ustanova dobije ocjenu "ne zadovoljava" u postupku evaluacije rada ustanova, kao i ako ne izvrši pravosnažnu i izvršnu sudsku odluku, ako nije poduzeo mjere za prevenciju i suzbijanje vršnjačkog nasilja i ako dopusti promovisanje i prodaju roba i usluga suprotno zakonu.

Dodatno, prijedlogom zakona se prvi put na sveobuhvatan način taksativno definiraju prava, obveze i odgovornosti roditelja u cilju stvaranja uvjeta za poboljšanje postignuća učenika, poštovanje pravila o radu ustanove u cilju stvaranja uvjeta za ukupno unapređivanje sigurnosti školskog ambijenta.

"A ako roditelj učestalo zanemaruje propisane obveze ustanova je dužna da o tome obavijesti Ministarstvo, nadležni organ i nadležnu ustanovu socijalne zaštite", navodi se u prijedlogu zakona.

Konačno, Prijedlogom zakona se dopunjava odredba koja se odnosi na zabranu promoviranja i prodaju literature koja nije obvezna tako što se dodaje da u ustanovi nije dopušteno promoviranje i prodaja robe ili usluga koje ne služe ciljevima obrazovanje i odgoja ili su štetne za zdravlje i razvoj djece.

Prijedlogom zakona se također prvi put uređuje oblast koja se odnosi na online nastavu u slučaju prekida obrazovno-odgojnog rada i bliže uređuje organiziranje te nastave, kao i detaljnije uređuje način vođenja jedinstvene pedagoške evidencije.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo