30.09.2024 / 14:33 Obrazovanje - Sarajevo

Reprezentacija bh. robotičara vratila se iz Atine sa tri nagrade, dočekala ih ministrica Duraković

Reprezentacija bh. robotičara vratila se iz Atine sa tri nagrade, dočekala ih ministrica Duraković
Foto: FENA

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković dočekala je danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo bosanskohercegovačku robotičku reprezentaciju, koja je predstavljala našu zemlju na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi u Ateni od 26. do 29. septembra.

Tim Bosne i Hercegovine vratio se iz Atene sa tri prestižne nagrade - Social Media Award i dvije Video Storytelling Award.

Ti mladi robotičari usavršavaju vještine i znanje u Centru za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) u Mostaru te kontinuirano ostvaruju zapažene uspjehe na međunarodnoj sceni. Nagrade i priznanja potvrda su njihovog rada.

Ministrica Duraković ponosna je na te mlade robotičare, kao i njihove mentore iz mostarskog CERIT-a. Ona kaže da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i dosad podržavalo rad i uspjehe mladih robotičara, uključujući ovogodišnje finansijsko učešće u troškovima njihovog odlaska na Olimpijadu.

Najavila je da će Ministarstvo nastaviti pružati podršku takvim i sličnim projektima, koji promoviraju Bosnu i Hercegovinu kao naučno i tehnološki opredijeljenu državu na međunarodnom planu.

- Mislim da se u takve stvari mora i mnogo više ulagati. Pokušavamo istaknuti koliko je važno ulagati u nauku, u svim njenim segmentima, da bi društvo u cjelini moglo prosperirati - naglasila je.

Predsjednik mostarskog CERIT-a i jedan od mentora bh. robotičke reprezentacije Anes Hadžiomerović također je izrazio ponos zbog uspjeha bh. robotičke reprezentacije. On kaže da je na takmičenju u Atini bila ozbiljna konkurencija.

Na rezultate su ponosni, ali naglašava da treba nastaviti ulagati u mlade 'jer ovo su naši budući tehnološki lideri koji će voditi ovu zemlju naprijed'. Pripreme bh. robotičke reprezentacije započele su krajem sedmog mjeseca ove godine, a trajale sve do pred sam polazak na takmičenje.

Ekipu Bosne i Hercegovine u Atini činilo je pet takmičara. Njihova mentorica bila je i Lejla Nuhić, ranija takmičarka. I ona je zadovoljna rezultatima bh. robotičke reprezentacije jer su, kaže, uložili značajan trud. Za period koji slijedi planiraju nastaviti istim tempom, raditi na projektima i pripremati se za druga takmičenja.

Nika Matijević bila je jedna od članova bh. ekipe na takmičenju u Atini. Objašnjava da svi članovi bh. tima rade zajednički, nadopunjuju se i razmjenjuju ideje.

Bh. robotička reprezentacija redovno ostvaruje zapažene uspjehe na međunarodnoj sceni, s brojnim nagradama i priznanjima za svoj inovativni rad.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo